Ministrul Educaţiei avansează data la care s-ar putea redeschide şcolile gradual

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, avansează data de 8 februarie pentru reîntoareceare fizică a elevilor în sălile de cursuri însă o decizie finală va fi luată în a doua jumătate a lunii acesteia.

RomaniaTV.net
04 ian. 2021, 13:23
Ministrul Educaţiei avansează data la care s-ar putea redeschide şcolile gradual
Ministrul Educaţiei avansează data la care s-ar putea redeschide şcolile gradual

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, își dorește „deschiderea cât mai grabnică a școlilor, în funcție de situația epidemiologică, dacă se poate chiar pe data de 8 februarie”, odată cu începerea semestrului al doilea.

Ministrul Educaţiei spune că în prima etapă ar putea reveni fizic la școală elevii de grădinițele, elevii din învățământul primar și cei care au examene naționale. O decizie clară în acest sens va fi luată însă în a doua jumătate a acestei luni, a anunţat ministrul Educaţiei.

„8 februarie este data planificată pentru reluarea cursurilor în semestrul 2, în învățământul preuniversitar și în învățământul universitar, coincidență, prima universitate are ca dată de redeschidere a semestrului 2 tot data de 8 februarie. Ministrul și ministerul își doresc deschiderea cât mai grabnică, în funcție de situația epidemiologică, dacă se poate chiar pe data de 8 februarie. Criteriile: evoluția epidemiologică, campania de vaccinare și elemente specifice sistemului de învățământ – școli și grădinițe, urgențe pentru cei care au examene naționale, urgențe pentru cei care nu au putut derula învățământul online în condițiile minim așteptate. Toate aceste lucruri”, a spus Sorin Cîmpeanu, pentru Hotnews.ro.

Reînceperea școlilor va fi decisă în funcție de evoluția epidemiologică pe care ministrul o va analiza împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătății și cu cei din Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Citeşte şi: Şcoală online. Profesor de Limba Română: „Școala ar trebui să înceapă fizic din nou, este esențial pentru învățare”

„Am solicitat cu termen de 11 ianuarie o situație cu toate școlile din România cu privire la riscurile, la elevii aflați în categorii de risc. Vom analiza evoluția epidemiologică împreună cu Ministerul Sănărății, cu Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cei îndreptățiți să se pronunțe pe acest subiect, care trebuie luat în considerare în decizie și în analiză”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu pentru Hotnews.ro.

Acum, elevii sunt în vacanța de iarnă, până în 11 ianuarie, când se vor întoarce la școala online. Vacanța intersemestrială va fi în perioada 30 ianuarie – 7 februarie.

 

Elevii cer descentralizarea deciziei privind redeschiderea şcolilor: „În caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase”

Consiliul Naţional al Elevilor cere Ministerului Educaţiei descentralizarea deciziei privind redeschiderea şcolilor în funcţie de rata incidenţei la nivel local. Reprezentanţii elevilor avertizează că în caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase.

Pe data de 11 ianuarie se va încheia vacanţa de iarnă, iar elevii se vor întoarce la şcoală în format online, conform anunţurilor făcute de către Ministerul Educaţiei. Încă de la suspendarea cursurilor în luna noiembrie, Consiliul Naţional al Elevilor a fost în permanentă legătură cu elevii din întreaga ţară.

Majoritatea colegilor noştri ne-au transmis că şcoala online este obositoare, ineficientă şi complet nesustenabilă pe termen lung.

Ţinând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de examenele naţionale, de al doilea semestru al acestui an şcolar şi că multe localităţi din ţară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori, solicităm Ministerului Educaţiei să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităţilor de învăţământ, în funcţie de rata incidenţei la nivel local, asigurând, în acelaşi timp, materialele sanitare necesare desfăşurării cursurilor în siguranţă”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Elevilor.

Citeşte şi Şcoală online. Profesor de Limba Română: „Școala ar trebui să înceapă fizic din nou, este esențial pentru învățare”

Potrivit aceleiaşi surse, „este absolut imperioasă realizarea unei strategii fezabile de învăţare remedială, pentru a garanta faptul că lacunele pe care mulţi elevi le-au acumulat la începutul pandemiei şi în perioada de învăţare online din acest an şcolar nu se vor acutiza, devenind imposibil de acoperit”.

„Odată cu începerea anului 2021, e important să nu uităm faptul că educaţia se află, la momentul de faţă, într-un moment de cumpănă, iar Ministerul Educaţiei trebuie să răspundă cu celeritate nevoilor sistemului de învăţământ: prezenţa la cursuri în format fizic, acolo unde situaţia epidemiologică o permite, şi realizarea unui plan de recuperare a materiei pentru elevii care nu au putut să participe la cursurile online, din cauza lipsei unui dispozitiv la internet.

În caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase! Creşterea ratei analfabetismului funcţional ne bate la uşă. Cu educaţia nu e de glumă! Solicităm Ministerului Educaţiei demararea procesului de dialog cu partenerii sociali, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru reînceperea cursurilor”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.


loading...