Se reintroduce serviciul militar obligatoriu! Legea se va aplica bărbaţilor cu vârste între 18 şi 27 de ani

Parlamentul din Letonia a decis, cu 68 de voturi pentru şi 11 împotrivă, reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru bărbaţii eligibili, începând de anul viitor. Decizia a fost luată în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

06 apr. 2023, 09:19
Se reintroduce serviciul militar obligatoriu! Legea se va aplica bărbaţilor cu vârste între 18 şi 27 de ani
Se reintroduce serviciul militar obligatoriu! Legea se va aplica bărbaţilor cu vârste între 18 şi 27 de ani

Se reintroduce serviciul militar obligatoriu! Letonia renunțase la această măsură în 2004, după aderarea la NATO, iar acum a motivat decizia prin riscurile pentru securitatea regională, în contextul războiului lansat de Rusia contra ţării vecine, Ucraina. Serviciul militar obligatoriu se va aplica bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, începând cu 2024. „Serviciul de apărare a statului este răspunsul nostru la noua ameninţare geopolitică”, a afirmat Inara Murniece, ministrul leton al apărării, citată de presa naţională.

Citeşte şi: O nouă sancțiune aplicată Rusiei. Lituania interzice rușilor să cumpere proprietăți imobiliare

„De la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, noi nu putem asigura protecţia Letoniei decât prin soluţii defensive complexe, care includ nu doar sisteme de arme, dar şi pregătirea unei mari părţi a societăţii pentru o acţiune militară”, a mai spus Inara Murniece.

În 2004, după aderarea sa la NATO, Letonia eliminase serviciul militar obligatoriu. Începând cu 2007, armata letonă este alcătuită din militari de carieră şi din voluntari ai Gărzii Naţionale care servesc în infanterie part-time, la sfârşitul săptămânii. Pentru a intra în vigoare, noua lege trebuie să fie promulgată de către preşedintele țării, Egils Levits.

Citeşte şi: Nato se măreşte: de marţi Finlanda devine membră a Alianţei Nord-Atlantice. Reacţia Rusiei

Letonia are o populaţie de sub două milioane de locuitori şi frontiere şi cu Rusia şi cu Belarus. În acest moment, are 7.500 de militari şi membri ai Gărzii Naţionale, susţinuţi de 1.500 de soldaţi din alte state NATO.