Papa Francisc, pe numele său real Jorge Mario Bergoglio, a devenit papă în anul 2013, în urma demisiei Papei Benedict al XVI-lea. Alegerea sa a fost istorică din mai multe motive: a fost primul papă din afara Europei după mai bine de 1.200 de ani, primul latino-american și primul membru al Ordinului Iezuit care a ajuns pe Scaunul Sfântului Petru.
Pe durata pontificatului său, Papa Francisc a promovat o Biserică a modestiei, a incluziunii și a dialogului. A abordat frontal problemele legate de corupție, abuzuri sexuale și lipsa de transparență din instituțiile Vaticanului. A militat pentru justiție socială, protejarea mediului înconjurător și a promovat o atitudine deschisă față de comunitățile marginalizate.
Potrivit euronews.ro, un detaliu important care îl diferențiază de majoritatea predecesorilor săi este locul ales pentru înmormântare.
Papa Francisc nu va fi îngropat în criptele de sub Bazilica Sf. Petru, așa cum s-a întâmplat în mod tradițional cu papii anteriori. Trupul neînsuflețit va fi depus temporar în Bazilica Sf. Petru, pentru ca publicul să își poată lua rămas-bun în timpul perioadei oficiale de doliu.
Ulterior, va fi mutat și înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore, situată în cartierul Esquilino din Roma. Această alegere reflectă stilul sobru al Papei Francisc și legătura sa profundă cu acest loc sfânt, pe care l-a vizitat în mod frecvent pe parcursul pontificatului.
De altfel, chiar în primele zile după alegerea sa ca papă, a mers să se roage la altarul acestei bazilici, încredințându-și mandatul Fecioarei Maria.
După moartea unui papă, Biserica Catolică intră într-o perioadă numită „Sede Vacante”, adică „Scaunul vacant”. În această perioadă, toate deciziile papale sunt suspendate, iar conducerea Vaticanului este asigurată temporar de Camerlengo – șeful de cabinet al Papei.
Acesta este responsabil de verificarea oficială a decesului, sigilarea apartamentelor papale și organizarea funeraliilor.
În prezent, Camerlengo este cardinalul irlandez Kevin Farrell. El este cel care anunță moartea Suveranului Pontif și are sarcina de a organiza procesiunile oficiale. De asemenea, tot el va convoca Conclavul – adunarea cardinalilor electorali care vor alege noul papă.