Se schimbă admiterea în școlile de poliție! Cât de dificil va fi examenul pentru noua generație de agenți

Ministerul de Interne a hotărât să schimbe radical modul de recrutare al candidaților în școlile de subofițeri, după mai multe intervenții ratate în care au fost implicați tineri agenți din cadrul Poliției Române.

25 ian. 2022, 08:26
Se schimbă admiterea în școlile de poliție! Cât de dificil va fi examenul pentru noua generație de agenți

Se schimbă admiterea în școlile de poliție! Așadar, începând din luna aprilie 2022, când e programată următoarea sesiune de admitere la MAI, tinerii care dovedesc că înțeleg și pot aplica legile specifice meseriei sunt cei care au șanse să fie admiși.

Se schimbă admiterea în școlile de poliție! Examenul nu va consta doar într-un test grilă în limba română și o limbă străină, ci va fi mai complex. Va include jocuri de rol în timpul cărora candidaţii vor trebui să dea dovadă că au capacitatea să poarte un dialog coerent, ferm bazat în special pe noţiuni din legislaţie.

În momentul de față nu există un calendar clar al examenelor. Știm doar că prima sesiune are loc în aprilie 2022, la Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr” din Câmpina, cea mai mare unitate de învăţământ cu acest profil, au fost aprobate pentru această sesiune 1340 de locuri.

Noua bibliografie e făcută publică încă din 13 ianuarie 2022. Examenul de admitere este împărţit în patru module: probele sportive, testul grilă la limba română şi limba străină, un test grilă din legislaţie şi exerciţiul de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză, precum şi exerciţii privind deprinderea raţionamentului logic. Ultimele două testări reprezintă noutatea în ceea ce priveşte examenul de admitere în şcolile de subofiţeri ale MAI.

Nu există în momentul de față o procedură de evaluare stabilită pentru examen. Se are în vedere însă modelul european prin care viitorii poliţişti vor participa la un joc de rol pe o temă dată.

Potrivit informţaiilor oficiale postate pe site-ul şcolii de la Câmpina, fiecare modul de examen va avea o anumită pondere la nota finală: limba română – 40%, limba străină – 15%, legislaţia specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum şi instituţiilor politice ale statului – 20%, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză – 15%. În plus, nota obţinută la proba sportivă va conta la media finală.