Tot mai puțini candidați la școlile de poliție, numărul lor s-a redus la jumătate față de anul trecut. „E crâncen! S-ar putea să asistăm la o premieră”

Nu mai sunt candidați pentru școlile de poliție în Câmpina și în Cluj-Napoca. Numărul candidaților a scăzut dramatic în 2022 față de 2021.

09 nov. 2022, 20:42
Tot mai puțini candidați la școlile de poliție, numărul lor s-a redus la jumătate față de anul trecut. „E crâncen! S-ar putea să asistăm la o premieră”

Spre exemplu, în septembrie 2021, 9.756 de candidaţi s-au înscris pentru examenul de admitere în cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române. Vorbim de un record al ultimilor ani.

În 2022, doar 4.885 de dosare au fost înscrise pentru aceleași unități școlare: Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, adică jumătate față de anul trecut.

Iată care sunt motivele pentru care tinerii nu mai vor carieră în Poliție

Liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a precizat pentru ziare.com care sunt motivele din spatele dezinteresului absolvenților de liceu față de școlile de poliție.

  • Salariul de încadrare foarte mic

Un agent de poliție care va fi încadrat imediat după absolvirea școlii la arma Ordine Publică, în zona rurală, va primi un salariu de 2700 de lei în mână”Salariul nu mai este o miză, așa cum era odată. Absolut deloc”, spune Andreica.

  • Modificarea condițiilor de pensionare la egalitate cu volumul de muncă

”Ei știu că, dacă ajung în zona rurală trebuie să facă munca a doi, trei polițiști”, explică Andreica

  • Sistemul deficitar de repartiție

”La repartiție nu se mai ține cont de județul din care provii, din care te-ai înscris, ceea ce este o mare problemă. De exemplu tu te-ai înscris din Satu Mare, fără să știi la finalul școlii unde vei ajunge. Chiar și cu media de absolvire mare nu mai ai garanția că vei fi repartizat la tine în județ pentru că s-ar putea județul tău să nu aibă locuri libere”, susține liderul Europol.

  • Războiul din Ucraina

”Nu în ultimul rând aș lua în considerare și războiul. Sunt responsabilitățile pe care știu ei că trebuie să le aibă în situația în care vor fi mobilizați”.

Pe lângă dezavantajele pe care tinerii nu mai sunt dispuși să le suporte, relocarea, munca în condiții grele, în mediul rural, departe de casă, pe un salariu mic, MAI a început să organizeze examene de admitere în școlile de agenți de poliție în perioade din an în care absolvenții de liceu deja au fost admiși la alte școli.

Citește și Şef din Poliţie, omorât de un şofer ucrainean care a adormit la volan. Fiica şi soţia poliţistului sunt rănite

Și perioada de desfășurare a examenelor de admitere în școlile postliceale de poliție s-a modificat. De ceva vreme examenele se organizează în decembrie și în martie-aprilie, nu imediat după BAC, cum era până acum câțiva ani. ”Absolvenții de liceu nu mai sunt dispuși să aștepte ca MAI să anunțe când și dacă mai organizează admitere. Anul acesta, anunțul de înscriere a fost făcut public acum o lună, când tinerii deja aveau asigurat un loc în diverse facultăți”, a explicat Cosmin Andreica.

”Este crâncen. Vă spun, s-ar putea să asistăm la o premieră, să nu se ocupe locurile scoase la concurs. Dintre cei 5000 de candidați înscriși, o mare parte nu va reuși să treacă probele eliminatorii, psihologicul și probele sportive”, avertizează Andreica.

Citește și Fiul șefului Poliției Locale din Agigea, împușcat mortal la o vânătoare de mistreţi. A fost deschis dosar penal pentru braconaj şi ucidere din culpă