Se schimbă banii. Banca Centrală Europeană (BCE) speră ca până la începutul anului viitor să dispună de toate deciziile politice pentru a emite euro digital şi apoi va avea nevoie de doi-trei ani pentru lansarea monedei, a declarat joi Piero Cipollone, membru în boardul executiv al BCE, în cadrul unei conferinţe, transmite Reuters.
BCE lucrează de ani de zile la o versiune digitală a euro, dar progresele au fost mai lente decât se estima, în special din cauza legislaţiei care nu a fost încă adoptată pentru a permite instituţiei să acţioneze.
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
Turbulenţele financiare de după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA au sporit urgenţa adoptării euro digital, în condiţiile în care Europa este dependentă de marile firme americane pentru majoritatea plăţilor digitale, o potenţială vulnerabilitate financiară.”Sper că totul va fi realizat până la începutul anului viitor, chiar la începutul lui 2026. Avem nevoie de legislaţie în vigoare şi, apoi, de încă doi-trei ani pentru lansarea euro digital”, a declarat Cipollone când a fost întrebat despre momentul adoptării cadrului legal.
Un obstacol cheie îl reprezintă obţinerea unui acord politic din partea statelor membre UE, dar acesta ar putea fi realizat înainte de această vară. În schimb, activitatea în domeniul euro digital în Parlamentul European ar putea dura mai mult, a apreciat oficialul BCE.
Întrebat dacă Trump ar putea accelera procesul, Guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau, vorbind la acelaşi eveniment, a spus că a îmbunătăţit determinarea BCE.
Banca Centrală Europeană (BCE) estimează că lansarea euro digital va duce la retragerea din circulaţie a cinci euro fizici pentru fiecare zece euro digitali emişi, informează EFE, de la care redăm cele ce urmează. Concluzia apare în cel mai recent raport al instituţiei, care lucrează de mai mulţi ani la acest proiect, spre deosebire de Rezerva Federală a SUA, care a renunţat la ideea unui dolar digital.
În timp ce BCE promovează euro digital drept un instrument de suveranitate strategică, administraţia Trump a blocat dezvoltarea unui dolar digital printr-o ordonanţă executivă. Documentul susţine criptomonedele ca mijloc de consolidare a poziţiei Statelor Unite în sectorul activelor digitale, dar interzice explicit o monedă digitală emisă de banca centrală.
Potrivit lui Piero Cipollone, membru al comitetului executiv al BCE, euro digital ar urma să devină un nou pasiv monetar, alături de bancnote şi rezervele băncilor comerciale, fără a conduce la o creştere automată a bilanţurilor băncilor centrale.
Impactul acestei tranziţii va depinde de designul monedei digitale şi de gradul de atractivitate pentru utilizatori, fiind analizate elemente precum dobânda, limitele de deţinere sau criteriile de acces.
Raportul estimează că introducerea euro digital va duce la o substituire a mijloacelor de plată tradiţionale: pentru fiecare 10 euro digitali, ar urma să fie retraşi din sistem 5 euro în numerar şi 3 euro din depozitele bancare, conform sursei citate.
La finalul anului 2023, în circulaţie existau 1.567 miliarde euro în bancnote şi 33,5 miliarde euro în monede, potrivit datelor BCE.
Pe lângă aspectele economice, raportul atrage atenţia asupra riscurilor de securitate cibernetică şi a potenţialului impact reputaţional al euro digital. Pentru a sprijini băncile centrale în dezvoltarea unor sisteme robuste şi sigure, Banca Reglementelor Internaţionale a lansat „Proiectul Polaris”, axat pe prevenirea atacurilor informatice şi a erorilor operaţionale în contextul monedelor digitale de bancă centrală (CBDC).