Se schimbă banii de circulație internațională. Cum vor arăta noile bancnote, unele vor fi scoase din uz

Banii de circulație internațională își schimbă înfățișarea. Reprezentanții Băncii Centrale Europene au anunțat că mai multe bancnote vor ieși din uz, iar altele vor căpăta o imagine diferită.

25 sept. 2023, 19:22
Se schimbă banii de circulație internațională. Cum vor arăta noile bancnote, unele vor fi scoase din uz
Se schimbă banii de circulație internațională. Cum vor arăta noile bancnote, unele vor fi scoase din uz

Banii din lume vor arăta diferit. Unele bancnote euro vor arăta diferit, iar altele vor ieși complet din uz, după cum a anunțat Banca Centrală Europeană, care se pregătește pentru schimbarea bancnotelor cu o nouă serie. Se preconizează că emiterea noilor bani se va face în 2026 și are ca scop combaterea și prevenirea falsificării bancnotelor.

Citește și: Se schimbă banii, verificați dacă le aveți în portofel. Aceste bancnote dispar din circulație

Se schimbă banii: ce bancnote se schimbă și care dispar de tot

Reprezentanții Băncii Centrale Europene au transmis că urmează ca bancnotele euro să intre într-un amplu proces de retipărire. Redefinirea graficii bancnotelor euro va fi un proces de durată și are ca scop combaterea falsificării banilor. Acesta este și motivul principal pentru care este necesară emiterea periodică a unor serii de bancnote noi. Propunerea a fost dezbătută încă din anul 2021, însă abia în 2024 s-ar putea decide noua grafică și noul design al viitoarelor bancnote.

„Moneda noastră unică și identitatea noastră europeană comună sunt strâns legate. Vrem ca oamenii din Europa să se poată identifica prin noul design al bancnotelor euro”, a spus Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene.

Totodată, timp de patru luni, în perioada decembrie 20221 – martie 2022, cu ajutorul unei companii de cercetare independentă, cetățenii din toate zonele euro au fost consultați cu privire la temele viitorului design al banilor. Propunerea are ca scop introducerea unor elemente comune și înțelegerea bancnotelor pentru cetățenii de toate vârstele, toate mediile, chiar și pentru nevăzători. Temele abordate au fost:

  • cultură europeană;
  • păsări: libere, rezistente, inspirate;
  • valori europene oglindite în natură;
  • mâini: împreună construim Europa;
  • râurile: apele vieții în Europa;
  • Europa noastră, noi înșine;
  • viitorul vă aparține.

Consiliul guvernatorilor va decide tema reprezentativă abia în anul 2024, urmând ca abia peste aproximativ trei ani noile bancnote să intre în circulație. De asemenea, unele bancnote vor și dispărea din circulație. Recent, Europol, centrul operațional de înaltă securitate din Europa, a anunțat retragerea bancnotelor de 200 și 500 euro. Decizia vine în urma unui studiu amănunțit, ce a scos la iveală faptul că acești bani sunt cel mai ușor de falsificat, metodă folosită abuziv și ilegal de infractori.

„Prin urmare, autoritățile de aplicare a legii au decis să elimine utilizarea bancnotelor cu valori mari, foarte solicitate de infractorii implicați în transportul fizic de numerar, deoarece acestea sunt de mare valoare și de volum mic”, se arată într-un comunicat al Comisiei către Parlamentul European și Consiliul European din anul 2016.

Citește și: De ce nu sunt acceptate în Grecia bancnote de 500 de euro de la români: „Sunt foarte sceptici când vine vorba de bani”