De ce nu sunt acceptate în Grecia bancnote de 500 de euro de la români: „Sunt foarte sceptici când vine vorba de bani”

Turiștii români se confruntă cu o problemă extrem de ciudată în vacanțele din Grecia. Aceștia s-au trezit că nu pot plăti cu bancnote mari, iar motivul este unul surprinzător.

26 iul. 2023, 08:50
De ce nu sunt acceptate în Grecia bancnote de 500 de euro de la români: „Sunt foarte sceptici când vine vorba de bani”
De ce nu sunt acceptate în Grecia bancnote de 500 de euro de la români: „Sunt foarte sceptici când vine vorba de bani”

Românii preferă vacanțele în Grecia din nenumărate motive, iar cel care cântărește extrem de mult este legat de aspectul financiar. Prețurile pe care le aplică grecii sunt cu mult mai accesibile comparativ cu cele de pe litoralul românesc, iar raportul calitate-preț este mult mai bun. Totuși, în sejurul lui din Grecia, un turist român s-a lovit de o problemă cu totul inedită. Conform postării sale de pe un grup de Facebook destinat turiștilor, bărbatul a avut dificultăți în a plăti cu o bancnotă de 500 de euro. Nici măcar băncile nu au fost mai receptive, refuzând să-i primească banii.

Citește și: Ce a pățit o româncă la un restaurant din Grecia. ,,Înșelătorie cu zâmbetul pe față’’

„Poate cunoașteți asta, noi nu știam… Grecii sunt foarte sceptici când vine vorba de bani mari, cash. Nu acceptă 500 euro (singurii noștri bani) și nici nu schimbă. Am fost la 2 bănci, nu îți schimbă bani dacă nu ai cont la banca respectivă, te trimit la poștă. La poștă nu îi interesează, nu îți schimbă și te trimit înapoi la bancă.”, a povestit un turist român pe Forum Halkidiki.

Un internaut a intervenit și a explicat că din cauza faptului că bancnotele mari sunt relativ ușor de falsificat acestea nu s-au mai tipărit din anul 2019. Din acest motiv grecii au devenit mai sceptici cu privire la hârtiile mari, mai ales că, odată încasate, acestea trebuie predate direct la bancă.

„Pentru că erau greu de tranzacționat și susceptibile de falsificat, bancnotele de 500 de euro au fost eliminate în 2019 și nu s-au mai tipărit în seria a doua de bancnote euro, denumită Europa. Rugați pentru ajutor la casieria unei bănci sau la vreo casă de schimb valutar, eventual schimbând în altă monedă la un curs mai dezavantajos. Personal apreciez că aveți o misiune foarte grea să scăpați de bancnotele de 500 de euro. Poate mai multe șanse ar fi în Germania sau Austria.”, explică un comentator.

Un alt turist din Grecia a împărtășit faptul că nici bancnotele de 200 de euro nu sunt acceptate cu ușurință.

„Nici cu cele de 200 de euro nu sunt foarte prietenoși”, afirmă altcineva.

„Dacă faci consumație de ăia 200 devin extrem de prietenoși…”, răspunde un alt turist.

„Noi am avut o astfel de bancnotă în urmă cu un an în perioada Paștelui (era mai liber) și la market în Potos-Thassos, la Masoutis lângă Pefkari, au luat bancnota noastră și ne-au cerut să completăm un document cu toate datele plus seria acesteia. Tot din motiv ca se vor scoate din sistemul bancar și că trebuie să le predea direct la bancă, ne-au zis”, povestește o altă persoană.

În cele din urmă, se pare că turistul român a reușit să schimbe prețioasa bancnotă, după cum a anunțat în comentariile la postarea respectivă.

Citește și: Ce i s-a întâmplat unei românce la un hotel de 5 stele din Grecia. Experiență de coșmar pe insula Rhodos: „Fără pretenții”