Se schimbă banii definitiv. Decizie categorică privind trecerea la moneda euro

Aderarea rapidă a Bulgariei la zona euro, odată ce criteriile sunt îndeplinite, reprezintă o prioritate. Acest anunț a fost făcut de Yordanka Chobanova, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în Bulgaria.
Filip Stan
05 iul. 2024, 16:08
Se schimbă banii definitiv. Decizie categorică privind trecerea la moneda euro

Se schimbă banii definitiv în Bulgaria. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferințe internaționale despre viitorul euro și al Bulgariei în zona euro.

Yordanka  Chobanova și-a exprimat încrederea că Bulgaria va continua să urmeze această direcție fără întârzieri politice sau de altă natură.

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în Bulgaria a a subliniat că aderarea la zona euro este o prioritate importantă pentru întreaga regiune. Ea a menționat că instituția europeană și autoritățile bulgare colaborează pentru a asigura o tranziție fără probleme și de succes la moneda euro.

Pe 12 aprilie, Comisia Europeană și autoritățile bulgare au semnat un acord de parteneriat. Acesta vizează organizarea de campanii de informare și comunicare privind adoptarea euro.

Chobanova a menționat că următorul pas pentru Bulgaria este să dezvolte un plan de acțiune detaliat. Totodată, trebuie să se încheie un acord de finanțare, ceea ce va semnala începutul implementării efective a acestor activități.

„Acum ţara noastră urmează să elaboreze un plan de acţiune detaliat şi să semneze un acord de finanţare, care va marca începutul implementării efective a acestor activităţi”, a comentat aceasta.
Chobanova și-a exprimat speranța că Adunarea Națională va adopta cu prioritate proiectul de lege pentru introducerea euro. Ea a reamintit că, la sfârșitul lunii aprilie, Comisia a aprobat proiectul de lege propus.

Campania persistentă de dezinformare împotriva monedei euro, o problemă serioasă
În opinia Yordankăi Chobanova, campania persistentă de dezinformare împotriva monedei euro în Bulgaria reprezintă o problemă serioasă. Dezinformarea generează anxietate în privința monedei comune, iar pentru a o combate sunt necesare eforturi unite.

În luna aprilie, Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale, a subliniat soliditatea sistemului bancar al țării în cadrul discuțiilor privind aderarea la zona euro. El a garantat că sistemul bancar respectă strict standardele zonei euro.

Anterior, liderii statelor din zona euro au lăudat progresele făcute în adoptarea monedei euro. Aceștia au încurajat guvernul de la Sofia să continue eforturile pentru a îndeplini toate criteriile de convergență.

Concluziile reuniunii au indicat semne de redresare economică treptată, considerate rezultatul eforturilor de menținere a veniturilor reale pe fondul încetinirii inflației.

Se schimbă banii vechi. Decizie categorică privind trecerea la moneda euro
Se schimbă banii în Bulgaria! Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), a subliniat soliditatea sistemului bancar al țării în contextul discuțiilor despre aderarea Bulgariei la zona euro.

El a asigurat că acesta respectă cu strictețe standardele din zona euro.

Bulgaria se pregătește de aderarea la euro
De asemenea, Petar Chobanov a menționat că sectorul bancar este în conformitate cu reglementările zonei euro încă de la momentul integrării Bulgariei în Uniunea Bancară, în 2020. Aceste detalii au fost date de Novinite. Mai multe informații au fost prezentate în cadrul unei conferințe organizate de Asociația Băncilor din Bulgaria (ABB).

Adjunctul ministrului bulgar de Finanțe, Metodi Metodiev, a apreciat eforturile Guvernului interimar în pregătirea rapidă și tehnică pentru aderarea Bulgariei la zona euro. El a subliniat importanța respectării criteriilor zonei euro de către Bulgaria, în ciuda dificultăților întâmpinate, precum îndeplinirea țintei de inflație.

Avansuri considerabile în ceea ce privește adoptarea monedei euro
Totodată, Metodiev a evidențiat avansul înregistrat în cadrul pregătirilor tehnice pentru adoptarea monedei euro, inclusiv înființarea unui Consiliu de coordonare și a unor grupuri de lucru. El a abordat și aspecte legate de legislația propusă pentru a asigura o tranziție fără probleme către euro, accentuând importanța echilibrării obligațiilor impuse companiilor cu interesele consumatorilor.

El a dat detalii și despre preocupările legate de modul în care instabilitatea politică influențează aspirațiile Bulgariei de a adera la zona euro. Chobanov a subliniat angajamentul Ministerului de Finanțe din Bulgaria de a menține o comunicare eficientă cu partenerii europeni. De asemenea, el a menționat că recentele acorduri cu Comisia Europeană reprezintă un semnal pozitiv.

Angajament susținut al Bulgariei în procesul de aderare
Afirmațiile lui Chobanov și Metodiev evidențiază angajamentul susținut făcut de Bulgaria în procesul de aderare la zona euro. Totodată, subliniază importanța conformării la criteriile zonei euro și soluționării provocărilor principale pentru a asigura o tranziție fără probleme.

Anterior, liderii statelor membre ale zonei euro au exprimat apreciere pentru progresele făcute de Bulgaria în direcția adoptării monedei euro. Ei au încurajat guvernul de la Sofia să continue să depună eforturi pentru a îndeplini toate criteriile de convergență.

Concluziile reuniunii au sugerat că se întrevăd premisele unei redresări economice treptate. Acestea au fost apreciate ca fiind rezultatul eforturilor de menținere a veniturilor reale în contextul încetinirii ritmului inflației.

Când se schimbă banii în România. Anunţ de ultimă oră de la Comisia Europeană

Când se schimbă banii în România. Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul ei de convergenţă, în care evaluează progresele realizate de Bulgaria, de Cehia, de Ungaria, de Polonia, de România şi de Suedia în direcţia aderării la zona euro. Documentul evidenţiază rezultate mixte şi niciunul dintre aceste state membre nu îndeplineşte în prezent toate criteriile pentru a adera la zona euro.

Raportul de convergenţă este utilizat de Comisia Europeană pentru a formula o recomandare adresată Consiliului UE cu privire la adoptarea monedei euro de către un stat membru, arată comunicatul de presă al Executivului european.

Acest raport este separat de raportul de convergenţă al Băncii Centrale Europene, dar este publicat împreună cu acesta.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru privind percepţia monedei euro, publicat miercuri, majoritatea cetăţenilor (59 %) din statele membre din afara zonei euro consideră că moneda comună a avut un impact pozitiv asupra statelor membre care au adoptat-o. Majoritatea (53 %) consideră, de asemenea, că introducerea monedei euro ar avea consecinţe pozitive pentru ţara lor şi pentru ei înşişi (56 %). 57 % dintre respondenţi sprijină introducerea monedei euro în ţara lor.

Se schimbă banii, atenţie la vacanţe. Bancnote euro, retrase din circulație. Trebuie schimbate rapid!

CE: România nu îndeplineşte criteriile privind stabilitatea preţurilor, cursul de schimb, finanţele publice şi cel privind convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung

Prin prisma evaluării sale cu privire la compatibilitatea juridică şi la îndeplinirea criteriilor de convergenţă şi luând în considerare factorii suplimentari relevanţi pentru integrarea şi convergenţa economică, Comisia Europeană consideră că România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro.

Când se schimbă banii în România. Mai specific:

– Legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate potrivit articolului 131 TFUE.

– România nu îndeplineşte criteriul privind stabilitatea preţurilor.

– România nu îndeplineşte criteriul privind finanţele publice.

– România nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb.

– România nu îndeplineşte criteriul privind convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Concluzia este prezentată în Raportul de convergenţă din 2024, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro. Acestea sunt cele şase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Astfel, România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Parlamentul României a interzis centralele de apartament. Care sunt noile sisteme de încălzire permise de lege

În raportul Comisiei Europene se arată că aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Documentul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din TFUE. Printre aceste criterii de convergenţă se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Bulgaria este singura ţară care îndeplineşte toate criteriile, cu excepţia unuia

Concluzia raportului este că statele-membre pe care le vizează prezintă rezultate eterogene în ceea ce priveşte convergenţa nominală. În prezent, niciunul dintre aceste state nu îndeplineşte toate criteriile de aderare la zona euro. Bulgaria este singura ţară care îndeplineşte toate criteriile, cu excepţia unuia, şi a cărei legislaţie naţională poate fi considerată compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare.

Potrivit concluziilor raportului, Suedia îndeplineşte criteriul privind stabilitatea preţurilor. Bulgaria şi Suedia îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, iar pe baza raportului Comisiei din 19 iunie, întocmit în temeiul articolului 126 alineatul (3), se preconizează că Cehia va îndeplini la rândul său acest criteriu.

De asemenea, Bulgaria, Cehia şi Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb.

Niciunul dintre celelalte state-membre nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II), fiind necesară o participare de minimum doi ani la mecanism, fără tensiuni monetare grave, înainte de aderarea la zona euro.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'