Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la moneda euro

Premierul Bulgariei, Rosen Jeliazkov, a calificat drept neconstituțională solicitarea șefului statului de a organiza un referendum național privind moneda euro, transmite radioul public bulgar. El a făcut apel la deputați să nu permită un vot pe această temă.
Filip Stan
12 mai 2025, 16:52
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la moneda euro

Se schimbă banii în Bulgaria, dar sunt probleme. Premierul a spus că un referendum ar fi trebuit să aibă loc înainte de 11 mai 2005, când Adunarea Națională (Parlamentul bulgar – n.r.) a ratificat cu o largă majoritate tratatul de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeană:

O astfel de propunere ar încălca Constituția Republicii Bulgaria, ar încălca legislația Uniunii Europene și ar încălca legea privind participarea directă a cetățenilor. Cu toate argumentele care au fost prezentate în ultimele zile, președintele ar putea să își reconsidere intenția de a prezenta o astfel de propunere. Și aș folosi această ocazie pentru a solicita ca acest lucru să se întâmple, cu excepția cazului în care propunerea în sine nu vizează organizarea unui referendum, ceea ce, în opinia mea, nu este scopul președintelui. Scopul este de a descuraja serios instituțiile europene să emită un raport de convergență în iunie, deoarece următorul raport este supus examinării în decembrie, ceea ce înseamnă că în 2026 Bulgaria ar putea să nu fie membră a zonei euro, ceea ce este poate unul dintre obiectivele nu numai ale președintelui, ci și ale unei părți a societății supuse unei serioase presiuni hibride, precum și ale mediului de afaceri care nu dorește să fie în centrul atenției.”

Se schimbă banii! Bancnotele care vor fi retrase din circulaţie în scurt timp. Comercianţii vor avea dreptul să le refuze, iar Banca Naţională le va primi doar în anumite condiţii

Propunerea șefului statului Rumen Radev de a organiza un referendum național cu întrebarea: „Sunteți de acord ca Bulgaria să adopte moneda unică europeană „euro” în 2026?” va fi prezentată luni, 12 mai 2025, Adunării Naționale, mai notează sursa citată.

Se preconizează că, după discuții în cadrul principalelor comisii parlamentare, deputații vor decide în sala de plen dacă să organizeze referendumul național propus.

Vineri, 9 mai – Ziua Europei, cu mai puțin de o lună înainte de publicarea rapoartelor de convergență privind pregătirea Bulgariei de a adera la zona euro de la începutul anului viitor, șeful statului și-a anunțat intenția de a solicita organizarea unui referendum. El a argumentat acest lucru cu divizarea pe această temă nu numai între partidele politice, ci și între experți și cetățeni. „În calitate de președinte, sunt convins că introducerea monedei unice europene poate și trebuie să se facă cu un consens național convingător, cu convingerea interioară a poporului, și nu cu un dispreț disprețuitor față de voința acestuia.”

Fostul premier Boyko Borissov a făcut apel la grupurile parlamentare să confirme parcursul european al Bulgariei, îngrijorat și de reacțiile partenerilor europeni ai țării. Adunarea Națională trebuie să respingă categoric propunerea de referendum, spus Borisov.

Euractiv amintește că președintele bulgar Rumen Radev a fost adesea acuzat de critici că promovează opinii pro-ruse. În urmă cu doi ani, Radev a respins o cerere a partidului pro-rus Vazrazhdane (Renaștere) de a organiza un referendum privind moneda euro, argumentând că legislația UE nu permite acest lucru. Aderarea la zona euro a fost convenită atunci când Bulgaria a aderat la UE, calendarul depinzând de gradul de pregătire al țării.

Cu toate acestea, Vazrazhdane a profitat de ocazie pentru a susține că decizia lui Radev a fost rezultatul presiunilor diplomatice și a sugerat că acesta a primit „instrucțiuni” de la puteri străine. Ultima mișcare internațională a partidului a fost semnarea unui acord de cooperare cu partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin, precum și vizita liderului său, Kostadin Kostadinov, la parada militară din 9 mai de la Moscova.

Cum se schimbă banii în România, sfaturi utile de la BNR după ce aceste bancnote vor fi retrase din circulaţie în scurt timp

Bulgaria se află în prezent în etapele finale ale aderării la zona euro. Guvernul de la Sofia a solicitat un raport extraordinar de convergență, pe care Comisia Europeană urmează să îl publice la 4 iunie. Se anticipează că raportul va fi pozitiv. Decizia finală a Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene privind intrarea Bulgariei în zona euro este așteptată pentru 8 iulie.

Cu toate acestea, un referendum pe această temă nu poate fi organizat înainte de această dată. Puterea de a convoca un referendum aparține exclusiv parlamentului bulgar. Potrivit lui Teodor Slavev, analist politic la Institutul Bulgar pentru Inițiative Juridice, acțiunile lui Radev semnalează trecerea sa la politica de partid.

„Rumen Radev inițiază un referendum privind moneda euro, ceea ce reprezintă o mișcare populistă către propriul său proiect politic”, a declarat Slavev.

Majoritatea parlamentară, formată din GERB, coaliția PP-DB și DPS – Noul Început, deține 131 din cele 240 de locuri din Adunarea Națională și a anunțat deja că va respinge rapid inițiativa președintelui.

Cu doar un an în urmă, ca răspuns la o cerere similară din partea lui Vazrazhdane, Curtea Constituțională a Bulgariei a decis că un referendum privind adoptarea euro nu este permis. Curtea a declarat că Bulgaria va adopta moneda euro odată ce va îndeplini criteriile necesare, iar țara a fost deja de acord să adere la uniunea monetară europeană.

 

 

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Locul secret de la malul mării desemnat „cel mai frumos loc de locuit”. Toți visează să trăiască aici
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul înainte de alegeri. Toți românii trebuie să știe
Playtech.ro
Blackout în Londra. Panică la metrou, trenurile au rămas blocate: „Luminile s-au stins, pur și simplu”
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Un mare fotbalist român, în stare gravă. Este în comă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Judecătoarea Georgeta Ciungan a fost găsită moartă în propria casă! Aceasta a fost o figură emblematică în sportul românesc
Cancan.ro
Ce afecțiunea avea judecătoarea Georgeta Ciungan, care s-ar fi sinucis în Bihor. A fost internată la începutul anului, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. S-a stins o mare legendă. Vestea morții sale a șocat întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tatăl care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină! Uluitor ce făcea
Nicușor Dan răstoarnă toate calculele. La asta nu se aștepta nimeni
MediaFlux
Lovitură înainte de alegeri! George Simion a făcut publice imaginile negocierii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orbán a băgat hârtia igienică la rație: când statul îți numără sulurile, e clar – vine ”deranjul” sistemic