Se schimbă banii. Trecerea la euro scumpeşte locuinţele cu cel puţin 18%, există un precedent

Preţurile locuințelor în Bulgaria ar urma să crească cu 18% anul acesta, înainte de adoptarea euro. Ritmul de creștere a prețurilor ar urma să încetinească începând cu anul viitor, estimează Asociaţia Naţională Imobiliară din țara vecină. Bulgaria va adera la zona euro la 1 ianuarie 2026.
Filip Stan
27 iul. 2025, 19:48
Se schimbă banii. Trecerea la euro scumpeşte locuinţele cu cel puţin 18%, există un precedent

Prețurile de pe piața imobiliară din Bulgaria ar putea crește semnificativ în 2025, înainte de adoptarea euro. Piaţa imobiliară din ţara vecină este pregătită pentru o creştere semnificativă a preţurilor în 2025, urmată de un avans mult mai moderat după adoptarea monedei euro, a estimat Alexander Bochev, Preşedintele Asociaţiei Naţionale Imobiliare (NSNI), informează agenția bulgară Novinite.

El a arătat spre precedentul creat de Croaţia, care s-a alăturat Zonei Euro în 2023. În cei cinci ani înainte de adoptarea euro, preţurile proprietăţilor în Croaţia au urcat în ritm anual cu 6-10%. În anul de dinaintea aderării la Zona Euro, preţurile au urcat cu 17%, ar apoi au revenit la un ritm anual de creştere de 6-10%.

O tendinţă similară este aşteptată în Bulgaria. În ultimii ani, preţurile proprietăţilor în ţară au urcat în ritm anual cu 9-15%. Pentru 2025 este previzionat un avans de 18%, în linie cu expansiunea din primul trimestru din 2025. Pentru perioada 2026-2027, creşterea preţurilor ar urma să se stabilizeze la aproximativ 10% pe an, a explicat Bochev.

În 2024, avansul pieţei imobiliare a fost determinat de cererea ridicată. Au fost finalizate aproximativ 95.000 de tranzacţii în domeniul proprietăţilor rezidenţiale, cu 40% peste media de dinaintea pandemiei, volumul total depăşind 12 miliarde de leva, a declarat Anton Andonov, directorul general al ERA Real Estate. Majorarea veniturilor gospodăriilor, dobânzile reduse la creditele ipotecare, inflaţia persistent ridicată, care i-a determinat pe oameni să investească în sectorul imobiliar şi speculaţiile în jurul adoptării euro au alimentat avansul pieţei imobiliare, susţine Andonov.

Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României

După 1 ianuarie 2026, data prevăzută pentru aderarea Bulgariei la Zona Euro, dobânzile se vor alinia gradual cu cele din alte state care folosesc moneda unică. Per ansamblu, dobânzile în Zona Euro indică o tendinţă de scădere, a apreciat Andonov.

Aceasta a afirmat că 2025 reprezintă vârful ciclului imobiliar din ultimii patru ani. După adoptarea euro, piaţa imobiliară din Bulgaria ar urma să se stabilizeze, cu aproximativ 80.000 vânzări pe an.

Până la finalul lui 2025, preţurile locuinţelor ar urma să crească cu cel puţin 10%, iar în 2026 ritmul de creştere ar urma să încetinească la 6%, nivel considerat viabil şi sustenabil.

Președintele Asociației Naționale Imobiliare din Bulgaria susține că există precedentul creat de Croația, care s-a alăturat zonei euro în 2023. În cei cinci ani înainte de adoptarea monedei unice europene, prețurile proprietăților în Croația au urcat în ritm anual cu 6-10%. În anul de dinaintea aderării la zona euro, prețurile au crescut cu 17 procente, iar apoi au revenit la un ritm anual de creștere de 6-10%, a explicat sursa citată, potrivit agenției de știri bulgare Novinite.

Trecerea la euro scumpeşte locuinţele

O tendință similară este așteptată în Bulgaria. În ultimii ani, prețurile proprietăților în țara vecină au urcat în ritm anual cu 9-15%. Pentru 2025 este previzionat un avans de 18 procente, iar pentru perioada 2026-2027 creșterea prețurilor ar urma să se stabilizeze la aproximativ 10% pe an.

2025 reprezintă vârful ciclului imobiliar din ultimii patru ani. După adoptarea euro, piața imobiliară din Bulgaria ar urma să se stabilizeze, cu aproximativ 80.000 de vânzări pe an – susține și reprezentantul unei companii imobiliare, citate de agenția de știri din Bulgaria.

Până la finalul lui 2025, prețurile locuințelor ar urma să crească cu cel puțin 10%, iar în 2026 ritmul de creștere ar urma să încetinească la 6 procente.

 

UE a stabilit cursul de schimb al levei față de euro, după intrarea Bulgariei în zona euro, la 1 ianuarie 2026

inanțe ai Uniunii Europene au completat marți ultimii pași pentru ca Bulgaria să devină al 21-lea stat membru al zonei euro, de la 1 ianuarie 2026, inclusiv stabilirea cursului de schimb al levei față de euro, transmite Reuters.

Bulgaria se va alătura monedei unice la începutul anului viitor, la un curs de un euro pentru 1,95583 leva. Acum Bulgaria are la dispoziție mai puțin de șase luni pentru a pregăti tranziția tehnică.

Miniștrii de Finanțe ai Uniunii Europene au anunțat, luna trecută, sprijinul oficial pentru aderarea Bulgariei la euro, după evaluările anterioare pozitive privind pregătirea țării de la BCE și CE. De asemenea, aderarea a fost susținută de liderii UE la summitul de la Bruxelles din 26 iunie.

Statul ia banii românilor de pe card de pe 1 august 2025. Suma minimă este de 500 de lei sau de 100 de euro

Bulgaria s-a străduit să mențină leva legată de euro de când a aderat la UE, în 2007, dar după o așteptare atât de îndelungată, mulți bulgari și-au pierdut entuziasmul inițial, iar 50% sunt acum sceptici în privința euro, conform unui sondaj Eurobarometru din luna mai. Unii bulgari se tem că trecerea la euro va duce la majorarea prețurilor.
Adoptarea euro de către Bulgaria vine la trei ani după ultima extindere din 2023, când Croația a devenit al 20-lea stat membru al zonei euro.

În urma aderării Bulgariei, doar șase țări membre UE rămân în afara zonei monedei unice: Suedia, Polonia, Cehia, Ungaria, România și Danemarca. Niciuna din ele nu are planuri imediate de adoptare a euro, fie din motive politice, fie pentru că nu îndeplinesc criteriile economice cerute.

DailyBusiness
Aliatul din bucătărie la care nu te-ai fi gândit. Cum poți curăța rapid vasele arse cu un truc simplu
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Marian Golea anunţă schimbarea stelelor. Zodiile care vor avea o karmă grea în plină vară
Capital.ro
Zi de doliu! S-a stins cel mai îndrăgit actor. Toată lumea l-a iubit: ”Avea o inimă uriașă”
Playtech.ro
Soțul, soția sau părinții coasigurați nu mai sunt scutiți de plată. Ce se schimbă de la 1 septembrie
Adevarul
Depozitarea greșită a roșiilor le strică aroma. Lângă ce alimente își păstrează cel mai bine proprietățile
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Mihaela Rădulescu, coincidență stranie. Este legat de doi bărbați
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Un bărbat a murit carbonizat în propria locuință, în Galați. Cum s-a produs tragedia
Cancan.ro
Meniul special cerut de Jennifer Lopez la București! Alimentele de care nu a vrut să audă
Capital.ro
TAXE obligatorii. Se achită în toată Europa, inclusiv în România. Statul încasează tot
StirileBZI
A doua pensie pentru unii români! Cine sunt norocoșii
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Această vitamină protejează inima și creierul: scade tensiunea și previne AVC-ul