Se schimbă banii. Vezi anunţul oficial al BNR

Publicat: Sâmbătă, 20 Iulie 2019 10:14 // Actualizat: Sâmbătă, 20 Iulie 2019 10:14 // Sursa: romaniatv.net

Lumea banilor este pe cale să se schimbe radical. Finanțiștii din toată lumea, dar și guvernele și băncile centrale au avut un val de reacții în urma anunțului făcut de Facebook. BNR a publicat un punct de vedere legat de apariția noii monede.

Foto: lifrars.com

De cand a fost anuntat de Facebook ca proiect de moneda digitala, LIBRA a facut valuri, scrie capital.ro. Voi incerca mai jos sa ofer unele argumente privind trepidatiile induse de acest proiect, scrie Daniel Dăianu, fost membru în CA la Banca Națională a României, numit recent președintele Consiliului Fiscal.

Redăm, în continuare, întreaga opinie a lui Daniel Dăianu, de pe site-ul oficial de opinii al BNR.

Citeşte şi Ministru francez, semnal de alarmă: Libra, criptomoneda Facebook, nu e corespunzătoare pentru a fi lansată

„Ma numar printre cei care vad "crypto-monedele" (Bitcoin, etc) nu ca bani autentici ,intrucat nu poseda insusiri de baza care sa justitice un asemenea statut; ma refer la excesiva volatilitate, la faptul ca nu au in spate un "imprumutator de ultima instanta" (banca centrala), care este trasatura cheie a banilor fiduciari (fiat money). Cripto-monedele sunt in fapt active financiare (financial assets), in care se investeste in speranta unor castiguri mari. Ca aceste active au o aparitie de pus in relatie cu neincrederea multora in modul in care a fost gestionata criza financiara ce a erupt acum un deceniu, ca pretind a forma circuite paralele la cele bancare, o descentralizare a puterii in general, implica o discutie in sine. Oricum, nu trebuie sa fie confundate monede digitale emise de banci centrale cu crypto-monedele. Monedele digitale emise de banci centrale ar substitui numerarul (cash) furnizand sistemelor bancare moneda de baza (base money), care poate fi multiplicata tot pec ale digitala.

Sa revin la LIBRA. Se poate spune ca ar fi un alt "animal" in raport cu 'cripto-monedele", ceea ce se vede lesne din design asa cum a fost anuntat. LIBRA ar urma sa aiba un back-up/spate financiar format din resurse ale initiatorilor proiectului. Altfel spus, LIBRA nu ar sta pe propriile picioare si ar reclama un "imprumutator de ultima instanta"(nu suveran!) in resursele folosite pentru back-up. Recurgand la o analogie, acest back-up ar fi precum rezervele unei banci centrale, pe care se construieste masa monetara. Mai mult, pentru a se asigura stabilitate monetara, LIBRA ar fi definita in raport cu un manunchi de monede reale si obligatiuni cu bun rating. Vedem deci ca LIBRA ar iesi din categoria crypto-monedelor fiind un alt tip de activ financiar, care se defineste in raport cu monede autentice si ar avea in spate resurse ale celor care vor sa realizeze acest proiect."

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
base money BNR libra noua moneda se schimba banii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8418
RON
11 Jul
noapte 15 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H