Se schimbă cardul pentru plata facturilor la energie și certificatul de validare a datoriei. Anunț important pentru românii care beneficiază de aceste ajutoare

Nici nu a fost distribuite și folosite, că guvernanții au decis să le modifice. Este vorba despre cardurile pentru plata facturilor la energie.

24 ian. 2023, 12:56
Se schimbă cardul pentru plata facturilor la energie și certificatul de validare a datoriei. Anunț important pentru românii care beneficiază de aceste ajutoare

Cardurile pentru plata facturilor la enegie au fost modificate printr-un ORDIN al ministrului investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș.

”Anexele nr. 1 și 2 la Ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 3.237/2022 privind aprobarea modelului de card de energie și a modelului de certificat de validare a datoriei față de asociația de proprietari/locatari, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1243 din 22 decembrie 2022, cu modificările ulterioare, se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1 și 2 care fac parte integrantă din prezentul ordin”, se arată în documentul Monitorul Oficial.

Citește și: E haos! Un român a primit cinci facturi la curent, cu sume diferite

Modificările la cardul de energie se referă la numărul beneficiarilor care a fost modificat de la patru persoane la opt persoane. Pe faţa cardului de energie apare acum menţionat faptul că este „program finanţat din Fondul Social European 2014-2020”.

Citește și: EXCLUSIV Pensii 2023. Sute de mii de români primesc pensie mai mare în februarie. S-au greşit taloanele în ianuarie. Şeful Casei de Pensii, anunţ oficial

Ordinul publicat în Monitorul Oficial conține și noul model al certificatului de validare a datoriei față de asociația de proprietari ori de locatari, act necesar pentru plata restanțelor la energie.

Cardurile de energie prin intermediul cărora se va acorda ajutorul vor fi tipărite și distribuite către beneficiari de Poșta Română, acestea fiind gratuite la prima emitere. În caz de pierdere, cardurile sunt reemise pe cheltuiala beneficiarului. Cardurile pentru energie urmează să fie distribuite beneficiarilor din 1 februarie 2023.

Ajutorul pentru plata facturilor la energie în 2023 este de 1.400 lei, distrinuit în două tranșe. Primi bani vor fi acordați în februarie – 700 lei. A doua parte va ajunge la beneficiari în octombrie, când ar putea crește numărul beneficiarilor.

Ministrul Marcel Boloș a declarat zilele trecute la Digi 24 că se ia în calcul ridicarea plafonului pentru cardul de energie necesar la plata facturilor. Astfel, din octombrie, plafonul ar putea fi eridicat de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, astfel că 5.000.000 de români s-ar putea încadra pentru a primi ajutor la plata facturilor.