Se schimbă din nou sistemul de raportare a cazurilor de COVID-19 în România

Premierul Ludovic Orban a anunţat, marţi, că urmează să fie emis un ordin care vizează funcţionarea centrelor de diagnostic şi care va cuprinde obligativitatea unui nou tip de raportare, în sensul în care vor fi menţionate distinct cazurilor persoane diagnosticate pozitiv pentru prima oară, iar separat cele care sunt retestate şi au rezultatul pozitiv sau negativ.

RomaniaTV.net
21 iul. 2020, 11:03
Se schimbă din nou sistemul de raportare a cazurilor de COVID-19 în România

„Împreună cu Ministerul Sănătăţii şi împreună cu ministrul Nelu Tătaru am constatat necesitatea câtorva ordine care trebuie emise. Ordinul privitor la funcţionarea centrelor de diagnostic, ordin care să cuprindă, pe deoparte, obligativitatea noului tip de raportare. Se ştie că în lege există un articol care stabileşte schimbarea sistemului de raportare, adică menţionarea în mod distinct a cazurilor de persoane care prima oară sunt diagnosticate pozitiv şi prezentarea separată a persoanelor care sunt retestate, cu diagnosticul pe care îl au fie pozitiv, fie negativ. Deci schimbarea sistemului de raportare”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul videconferinţei de marţi cu reprezentanţii DSP care a avut loc la Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Începe vânătoarea pacienţilor cu COVID-19 externaţi la cerere sau care au refuzat să fie internaţi. Anunţ de ultima oră al premierului

Şeful Guvernului a vorbit şi despre prioritizarea la testarea pentru COVID-19 şi anume prima oară să fie testate persoanele care necesită acest lucru, în baza protocolului de evaluare şi apoi cei care vor să călătorească în scopuri turistice.

„De asemenea, o anumită prioritizare în ceea ce priveşte testare, în care prioritate la testare trebuie să se acorde persoanelor care necesită testarea în baza protocolului de evaluare. Abia după aceea să fie testate persoanele care, de exemplu, care vor să călătorească în alte scopuri, scopuri turistice şi care au nevoie de un rezultat. Să existe o diferenţiere clară între cei care necesită testarea, că au simptome, că se încadrează în cadrul protocolului de testare şi cei care solicită testarea din alte motive”, a completat Orban.

 

Bilanţ coronavirus 21 iulie România. Un nou RECORD: 994 cazuri noi de COVID-19, 36 de decese şi 297 pacienţi la ATI

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat marţi 994 cazuri noi de infectare cu coronavirus în România după efectuarea a 17.204 de teste. 36 de pacienţi au murit, iar alţi 297 de pacienţi sunt internaţi în stare gravă la Terapie Intensivă.

Până astăzi, 2.074 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 20.07.2020 (10:00) – 21.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 36 decese ( 26 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Prahova, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 9 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 9 la categoria de vârstă 60-69 ani, 9 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la persoane cu vârsta de peste 80 de ani.

35 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități.