Se schimbă facturile la gaze şi electricitate. Legea a fost adoptată în Parlament. Cum vor arăta noile facturi

Parlamentarii au adoptat legea privind măsurile de plafonare a prețurilor la gaze și energie până la 31 martie 2023. Unul dintre amendamente vorbeşte despre un nou format de factură, care să poată fi înţeles mai uşor de români.

23 iun. 2022, 12:03
Se schimbă facturile la gaze şi electricitate. Legea a fost adoptată în Parlament. Cum vor arăta noile facturi
Se schimbă facturile la gaze şi electricitate

Se schimbă facturile la gaze şi electricitate. Potrivit amendamentului votat în Parlament, noul format al facturilor va fi mai clar, astfel încât să poată fi înţeles de  “consumatorul mediu”, scriu jurnaliştii de la ECONOMICA.NET. 

Se schimbă facturile la gaze şi electricitate. Cum vor arăta acestea

ANRE și ANPC urmează să dea un ordin comun prin care vor stabili noul format de factură. Potrivit legii adoptate în Parlament, noul format va fi unic la nivel naţional, pentru toţi furnizorii.

Citeşte şi Facturi noi la energie, se schimbă regulile la citirea conturului. Ce trebuie să ştie toţi românii

“Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice și a gazelor naturale, care să fie ușor de înțeles de către consumatorul mediu și să cuprindă informații relevante pentru acesta cu privire la depășirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoștință de cauză față de toate elementele de facturare într-un mod clar și precis”, se arată în textul votat în Parlament.

În prezent, factura la energie electrică conține, distinct, toate elementele din care este compus prețul final facturat: prețul energiei active, tarifele de transport și sistem, tariful de distribuție, certificatele verzi, contribuția de cogenerare, acciza și TVA.

Pentru a intra în vigoare noua lege trebuie promulgată de Klaus Iohannis.

În România sunt circa 9 milioane de consumatori casnici de energie electrică și patru de gaze naturale, mai scrie ECONOMICA.NET. 

Citeşte şi Cum să scapi de plata penalităţilor la facturile restante. Sfaturile unui jurist