Se schimbă harta Europei. Rusia trasează deja graniţe în interiorul Ucrainei

Regiunea Herson a a fost ocupată aproape în totalitate de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Invadatorii ruşi au impus deja folosirea rublei ca monedă oficială în regiune

28 mai 2022, 13:26
Se schimbă harta Europei. Rusia trasează deja graniţe în interiorul Ucrainei

Rusia pare să aibă un plan bine elaborat pentru zonele ocupate: impune rubla, aduce mărfuri din Rusia, oferă paşapoarte pentru schinbarea cetăţeniei şi, mai nou, face pucnte de frontieră.

Regiunea Herson, aflată sub ocupaţia armatei ruse şi-a închis „graniţele” către zonele controlate de Ucraina, informează agenţia rusă RIA-Novosti, preluată de CNN.

Anunţul a fost făcut sâmbătă de adjunctul şefului administraţiei ruse instalate în Herson, Kiril Stremusov.

„Graniţa este acum închisă din motive de securitate. Nu recomandăm călătoria în Ucraina, indiferent de motiv”, a spus Stremusov.

Mai exact, au fost închise punctele de trecere dinspre Herson spre regiunile Nicolaev şi Dnipro/Dnepropetrovsk.

În acelaşi timp, locuitorilor din Herson le e permisă călătoria spre Crimeea şi zonele din Zaporojie aflate sub control rusesc.

Regiunea Herson a a fost ocupată aproape în totalitate de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Invadatorii ruşi au impus deja folosirea rublei ca monedă oficială în regiune, iar administraţia pro-Moscova a cerut deja instalarea unei baze militare ruse.

Ministerul ucrainean de Externe denunţă miercuri drept o ”încălcare flagrantă” a integrităţii teritoriale a Ucrainei introducerea de către Moscova a unei proceduri care le permite ucrainenilor care locuiesc în regiunile Herson şi Zaporijjea – ocupate de trupe ruseşti – să obţină paşapoarte ruseşti, relatează AFP.

Alertă în Marea Neagră, sunt sute de mine ale ruşilor pot exploda dacă sunt atinse de nave

”Eliberarea forţată a unor paşapoarte ucrainenilor la Herson şi Zaporijjea este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, denunţă într-un comunicat ministerul.

Acest scop este ”confiscarea unor teritorii ucrainene în vederea ocupării şi intergării lor în domeniul juridic, politic şi economic rus”, subliniază diplomaţia ucraineană.

Rusia ameninţă lumea cu „racheta invincibilă” Zircon. Poate lovi ţinte la 1000 de km în câteva minute
Regiunea Herson a fost cucerită în întregime de către armata rusă încă de la lansarea invaziei ruse, la 24 februarie, iar regiunea Zaporijjea este controlată doar în parte de către Moscova.

Locuitorii acestor teritorii ocupate sunt vizaţi printr-o ”procedură simplificată”, introdusă miercuri, prin decret, de către preşedintele din Rusia, Vladimr Putin.

Ministerul ucrainean de Externe denunţă faptul că această măsură ”deschide calea coerciţiei locuitorilor teritoriilor temporar ocupate de către armata rusă” ”să dobândească naţionalitatea rusă”.

Kievul consideră că o asemenea măsură este o ”încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei” şi a ”normelor şi principiilor dreptului internaţional”.

”Decretul prezidenţial rus este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea consecinţe” asupra ”apartenenţei locuitorilor din teritoriile temporarocupate de Rusia la cetăţenia ucraineană”, subliniază Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe.