Se schimbă legea pensiilor! Boloş: Impactul bugetar poate fi sub sau peste 9,4% din PIB

Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, anunţă noi schimbări la legea pensiilor. Proiectul normativ cu privire la pensii trebuie să fie terminat până la sfârşitul anului.

11 mai 2022, 10:55
Se schimbă legea pensiilor! Boloş: Impactul bugetar poate fi sub sau peste 9,4% din PIB

Marcel Boloș vine cu un anunț extrem de important pentru români. Legea pensiilor se schimbă radical. Ministrul investițiilor și proiectelor europene a dat detalii despre renegocierea PNRR.

„Renegocierea aceasta de care noi discutăm astăzi încă nu este, să zic, metodologic clarificată la nivel de Comisie, pentru că, în regulamentul Comisiei, se spune că în situații excepționale, cum este cea generată de crize, se poate renegocia Planul Naţional de Redresare și Reziliență. Acum, faptul că legea pensiilor trebuie terminată până la sfârșitul anului și impactul ei bugetar poate să fie, deocamdată nu știm, sub 9,4% peste 9,4% este important să lămurim Comisia că menținerea, probabil, a unui astfel de procent nu este benefică pentru o situație de criză în care trebuie să crești veniturile populației ca să poată face față la inflație, la creșterea prețului la utilități, la creșterea prețului la bunurile de consum. Deci sunt motive extrem de serioase pentru care astăzi probabil că ar trebui luate astfel de măsuri și care ne îndreptățesc să punem pe masa Comisiei acest subiect”, a spus Marcel Boloş, într-o conferinţă de presă la Guvern.

Citeşte şi: Pensii 2022. Cea mai bună veste pentru 5 milioane de români, anunţ oficial de la ministrul Muncii

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a ținut să sublinieze faptul că trebuie îndeplinite două mari condiții.

„Sunt două condiții mari de îndeplinit. Să ai o anumită durată de implementare a PNRR-ului ca să poți să identifici ce anume se blochează în procesul de implementare al PNRR-ului și acest lucru se poate întâmpla, poate vedem în 2022, avem deja să zicem câteva luni de implementare când se termină renegocierea, probabil vom avea un an de implementare. Si a doua condiție este să avem un pachet de măsuri pe care dorim să le renegociem, dar care să fie așezate pe cauze juste astfel încât în procesul de negociere cu Comisia să putem să arătăm motivele pentru care dorim ca o anumită măsură să fie renegociată”, a mai explicat ministrul Boloş.

Citeşte şi: Creşte vârsta de pensionare. Marius Budăi: „Este un lucru asumat prin PNRR. Se va întâmpla etapizat”