Schimbări radicale în Regulamentul Camerei Deputaţilor, după scandalul cu George Simion. Sunt interzise gesturile agresive şi violenţa verbală. USR atacă la CCR prevederile

Deputaţii au dezbătut, miercuri, în plen, modificarea Regulamentului Camerei, după ce George Simion, liderul AUR, l-a agresat pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, în timpul dezbaterii moţiunii simple.

09 feb. 2022, 12:30
Schimbări radicale în Regulamentul Camerei Deputaţilor, după scandalul cu George Simion. Sunt interzise gesturile agresive şi violenţa verbală. USR atacă la CCR prevederile

Proiectul prin care a fost modificat Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost aprobat cu 202 voturi pentru. Au fost înregistrate 91 de voturi împotrivă şi patru abţineri.

Imediat după vot, deputatul Dan Barna a anunţat că USR va ataca la Curtea Constituţională prevederile care încalcă dreptul la transparenţă.

A fost propusă interzicerea filmărilor live în plen, precum şi expunerea de bannere. Injuriile la adresa aleşilor ar urma să fie pedepsite cu evacuarea din sală, cu tăierea indemnizaţiei, precum şi a dreptului de a vorbi în plen.

Se schimbă Regulamentul Camerei Deputaţilor, după scandalul cu George Simion. Vor fi interzise LIVE-urile din plen sau din comisii

Astfel, prin modificarea Regulamentului este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor sau comisiilor altfel decât prin mijloacele oficiale.

De asemenea, este interzisă utilizarea violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constând în injurii, invective sau calomie la adresa unui alt parlamentar. Încălcarea acestor prevederi atrage sancţiunea evacuării imediate din sală a persoanei sau persoanelor care încalcă interdicţiile, potrivit News.ro.

În plus, este interzisă participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaţilor, înregistrarea sau transmiterea în direct a şedinţelor Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor, utilizarea violenţei fizice utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar”.

Citeşte şi: George Simion a răbufnit după ce LIVE-urile din Parlament ar putea fi interzise. „Este cenzură de neimaginat. O să filmez de acum toate ședințele tuturor comisiilor”

Se schimbă Regulamentul Camerei Deputaţilor. Se cer sancţiuni dure precum diminuarea indemnizaţiei

Deputaţii propun şi sancţiuni dure, după incidentul de luni. Astfel, se propune diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% până la 6 luni pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al altui senator ori deputat, pentru participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe in plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaţilor, pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a şedinţelor Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor, pentru violenţă fizică utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar;

Parlamentarii sancţionaţi vor lua cuvântul doar 10 secunde

În plus, dei vizaţi vor avea redus dreptul de luare a cuvântului, la maxim 10 secunde/intervenţie pentru o perioadă de până la 3 luni de zile în cadrul şedinţelor Camerei Deputaţilor, începând cu ziua aplicării sancţiunii disciplinare pentru săvârşirea abaterii disciplinare de violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar;

Se reduce la jumătate şi timpul alocat cu ocazia moţiunilor, orei Guvernului, orei primului ministru sau şedinţelor solemne grupului parlamentar din care face parte deputatul sancţionat pentru săvârşirea abaterii disciplinare constând în violenţă verbală, injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar. De asemenea, se impune retragerea şi punerea la dispoziţia Secretarului General al Camerei Deputaţilor, pentru o perioadă de până la 6 luni a tuturor funcţionarilor publici cu statut special, a personalului contractual cât şi logistica auto repartizate.

Proiectul de lege a fost depus de PNL-PSD-UDMR şi minorităţi pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor.

Citeşte şi: Moţiunea împotriva lui Virgil Popescu, la vot în Parlament. Scandalul cu George Simion a compromis dezbaterea