Se schimbă regulile de acordare a creditelor ipotecare: comisioanele NU vor mai fi majorate, moneda de împrumut poate fi schimbată

Guvernul schimbă modul în care băncile pot da credite ipotecare. Fără comisioane majorate, dobânzi împovărătoare şi executări silite în pripă. Românii care vor încheia de acum înainte contracte de credit vor putea să-şi convertească oricând împrumutul într-o altă monedă. Bancherii vor fi obligaţi să-i ajute pe cei rămaşi în urmă cu plata ratelor, iar executarea silită va fi o soluţie extremă, potrivit ordonanţei de urgenţă.

14 sept. 2016, 17:38
Se schimbă regulile de acordare a creditelor ipotecare: comisioanele NU vor mai fi majorate, moneda de împrumut poate fi schimbată

Bancherii vor fi obligaţi să-şi informeze foarte bine clienţii cărora le dau credite ipotecare. Iar asta cu cel puţin 15 zile înainte de semnarea contractului.

De la bancă veţi ieşi cu o fişă de informaţii standardizate – practic, sunt 5 foi în care sunt precizate toate detaliile creditului. Banca vă va spune clar în aceste documente care este valoarea împrumutului, durata contractului, tipul de dobândă aplicat, suma totală de rambursat şi, foarte important, care sunt toate costurile aplicate.

Bancherii nu vor mai putea să-şi execute silit datornicii ca până acum. Vor trebui mai întâi să facă dovada că le-au oferit soluţii de reducere a ratelor, prin rescadenţări, reeşalonări sau acordarea unor reduceri. Dacă se ajunge, totuşi, la executarea silită, banca nu mai poate încasa dobânzi.

„Un consumator are dreptul să vândă direct bunul ipotecar, are dreptul în orice moment să ramburseze anticipat creditul fără costuri, creditorilor le este interzis să crească valoarea comisioanelor sau să adauge noi costuri”, a declarat Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC conform digi24.ro. 

Sunt impuse reguli şi pentru firmele de recuperări, care nu vor mai putea să-i execute silit pe datornici. Nu vor mai putea nici să-i caute la serviciu, să le lase în uşă avertismente ori să-i sune după ora 20.00.

Mai mult, potrivit ordonanţei, clientul va avea dreptul să-şi convertească împrumutul, oricând pe parcursul derulării acestuia, în altă monedă decât cea în care a luat creditul, la valoarea cursului de schimb a Băncii Naţionale din ziua solicitării.

Toate aceste prevederi se aplică doar celor care vor lua credite după publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei, nu şi celor care s-au împrumutat deja.

Actualii datornici cer şi ei o mai mare protecţie împotriva băncilor.

Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor de Servicii Financiare: „E foarte important să existe acest triunghi legislativ, pe de o parte – legea dării în plată, pe de altă parte legea conversiei creditelor în franci în moneda naţională şi legea insolvenţei personale, astfel încât consumatorii să poată alege acea variantă care le este lor cea mai favorabilă”.

Noile reguli au la bază directive europene care ar fi trebui să fie în vigoare şi în România încă de acum şase luni.

Practici interzise:

– hărţuirea sau abuzarea datornicilor

– contactarea datornicului la locul său de muncă

– contactarea rudelor datornicului

– afişarea la uşa casei de somaţii, notificări

– comunicarea cu datornicului între orele 20:00 – 09:00.


loading...