Se schimbă regulile! Doza 3 va fi inclusă în schema de vaccinare primară, pentru această categorie de români

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că doza 3 a vaccinului a fost inclusă în schema primară.

11 oct. 2021, 17:08
Se schimbă regulile! Doza 3 va fi inclusă în schema de vaccinare primară, pentru această categorie de români

Se schimbă regulile! Schema de vaccinare completă pentru vaccinurile pe bază de ARNm, Comirnaty (Pfizer) și Spikevax (Moderna) constă în administrarea a 2 doze, conform autorizării emise de Agenția Europeană a Medicamentului. Specialiștii au decis că doza 3 poate fi inclusă, în unele cazuri, în schema de vaccinare primară.

Se schimbă regulile! Doza 3 va fi inclusă în schema de vaccinare primară, pentru această categorie de români

Astfel, EMA a autorizat administrarea unei doze suplimentare (doza 3) de Comirnaty sau Spikevax la persoane cu imunodepresie severă, cu vârsta peste 12 ani, la interval de cel puțin 28 de zile după doza 2. Administrarea unei doze de rapel (booster) la persoanele cu vârsta peste 18 ani, după cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2”, au anunțat reprezentanții CNCAV.

În cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minimum 28 de zile și până la 4 luni de la doza 2. Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul.

În cazul vaccinului Pfizer, schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

La persoanele vaccinate cu Moderna schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Pe lista cu persoane considerate „sever imunocompromise” sunt pacienți oncologici, post-transplant și cu imunodeficiențe severe cauzate de imunodeficiențe primare, congenitale și dobândite, precizează CNCAV.

Până astăzi, 11 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.365.788 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 3.945 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.177.704 pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 9.148 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 183 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Citește și: Situaţie critică în spitalele din ţară. La nivel naţional mai e disponibil un singur pat ATI

HCNSU nr. 84 din 11.10.2021