Se schimbă regulile legate de accidente rutiere. Cum se foloseşte de luni „Amiabila” online, cei 10 paşi. Tutorial VIDEO

Șoferii din România vor putea completa constatarea amiabilă în caz de accident direct de pe telefon, începând de luni, 17 octombrie.

16 oct. 2022, 12:29
Se schimbă regulile legate de accidente rutiere. Cum se foloseşte de luni „Amiabila” online, cei 10 paşi. Tutorial VIDEO

ASF anunță că reglementarea „Amiabila” online  vine în sprijinul celor implicați în accident, în număr de sute de mii anual. Șoferii care sunt implicați în accident trebuie să completeze toate datele pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună. Prin intermediul acestui instrument, se poate poate completa documentul de comun acord, la final fiind posibila trimiterea actelor comune către asigurătorii ambelor părți implicate.

Aplicația Amiabila dispune și de localizare prin GPS, care îi va ajuta șoferi în cazul în care aceștia nu cunosc locul exact al accidentului.

Veste bună pentru șoferi! Constatarea amiabilă în caz de accident va putea fi completată pe telefon. Cum funcționează ”Amiabila”
Cum va funcționa aplicația „Amiabila”  în 10 pași

1: Descarcă aplicația

2: Îți creezi un cont de utilizator în aplicație (user email sau numar de telefon + parola)

3. Apasă butonul „adaugă constatare”, care se găsește în secțiunea „Constatări”.

4. Completează datele personale: poți fotografia Cartea de Identitate, iar aplicația extrage și completează automat datele printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate (OCR)

5. Completează datele privind momentul accidentului: aplicația dispune de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrescut accidentul în cazul în care nu știi adresa.

Citește și Amenzi mai mari pentru şoferii indisciplinaţi în trafic. O nouă lovitură pentru buzunarele românilor

6. Selectează daunele provocate: poți selecta direcția impactului, cât și avariile suferite de vehicul

7. Costruiește circumstanțele accidentului: împrejurările selectate (vehicul staționat; vehicul oprit; la momentul plecării; deschizând portiera; la momentul opririi; ieșind dintr-o parcare etc. ) generează construcția schițelor. Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului contribuie la stabilirea vinovăției.

8. Completează datele vehiculului B: conducătorul vehiculului B trebuie să parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună. Astfel aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibila trimiterea documentelor comune către asigurătorii ambelor părți implicate.

9. În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întâmple.

10. Ultimul pas este de a semna și trimite documentele asigurătorilor RCA ai celor doi conducători implicați în accident.

Aplicația este gratuită este dezvoltată de BAAR, se numește AMIABILA și poate fi accesată AICI. În cazul în care locul accidentului nu este cunoscut, aplicația dispune de localizare exactă prin GPS, iar prin fotografierea cărții de identitate, aplicația extrage și completează automat datele printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate.