Veste bună pentru șoferi! Constatarea amiabilă în caz de accident va putea fi completată pe telefon. Cum funcționează ”Amiabila”

Începând cu data de 17 octombrie, devine funcțională aplicația pe mobil „Amiabila”. În caz de accident, șoferii vor putea completa în format electronic constatarea amiabilă, conectată la toți asiguratorii RCA.

11 oct. 2022, 13:37
Veste bună pentru șoferi! Constatarea amiabilă în caz de accident va putea fi completată pe telefon. Cum funcționează ”Amiabila”

​Veste bună pentru șoferi! Începând de luni, 17 octombrie, conducătorii auto vor avea acces la o aplicație de mobil, care este conectată la toți asigurătorii RCA, prin care vor putea completa în format electronic constatarea amiabilă în caz de accident.

Citește și Preţ motorină şi benzină 10 octombrie 2022. Veşti proaste pentru şoferi, cât costă un plin de azi

Românii pot afla cum funcționează aplicația ”Amiabila”, de pe site-ul său de prezentare, a informat marți, Biroul Asigurărilor Auto.

Șoferii implicați într-un accident rutier trebuie să completeze datele de pe același telefon mobil și să parcurgă cei 11 pași.

Aplicația dispune și de localizare prin GPS, care îi va ajuta șoferi în cazul în care aceștia nu cunosc locul exact al accidentului.

Mai mult, aplicația extrage și completează automat datele personale printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate.

Ca să instaleze aplicația, șoferii trebuie să parcurgă cei 11 pași.

Primul pas este să își descarce aplicația, după care aceștia trebuie să își creeze un cont de utilizator în aplicație (user email sau număr de telefon + parola).

O dată ajunși la pasul cu numărul trei șoferii trebuie să apese butonul „adaugă constatare”, care se găsește în secțiunea „Constatări” și astfel, ajung la pasul numărul patru. Acolo, utilizatorii trebuie să completeze datele personale: aceștia pot fotografia Cartea de Identitate, iar aplicația va extrage și va completa automat datele printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate (OCR).

La pasul cinci, șoferii ghinioniști trebuie să completeze datele privind momentul accidentului: aplicația dispune de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrecut accidentul în cazul în care aceștia nu știu adresa.

Șoferii trebuie să selecteze daunele provocate atnci când ajung la pasul numărul șase. Acolo pot fi adăugate direcția impactului, cât și avariile suferite de vehicul.

Ulterior, la pasul cu numărul șapte sunt construite circumstanțele accidentului: împrejurările selectate (vehicul staționat; vehicul oprit; la momentul plecării; deschizând portiera; la momentul opririi; ieșind dintr-o parcare etc. ) generează construcția schițelor. Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului contribuie la stabilirea vinovăției.

La pasul cu numărul opt se vor completa datele vehiculului B: conducătorul vehiculului B trebuie să parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună.

Astfel, se trece la următorul pas, iar aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibila trimiterea documentelor comune către asigurătorii ambelor părți implicate.

În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, la pasul cu numărul zece, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întâmple.

Ultimul lucru pe care cei doi conducători implicați în accident trebuie să îl facă este să semneze și să trimită documentele asigurătorilor RCA.

Citește și Amenzi mai mari pentru şoferii indisciplinaţi în trafic. O nouă lovitură pentru buzunarele românilor