Se schimbă regulile pe șoselele din România! Parlamentul a votat modificările

Se schimbă regulile pe șoselele din România! Este vorba despre un proiect legislativ aprobat de Parlament, care vizează creșterea siguranței rutiere și, implicit, reducerea numărului de accidente.
Irina Dumitrescu
02 apr. 2025, 21:44
Se schimbă regulile pe șoselele din România! Parlamentul a votat modificările

Statisticile privind accidentele rutiere produse pe șoselele din România sunt teribile.

  • la fiecare 80 de secunde are loc un accident
  • o treime din paturile de spital sunt ocupate de victimele accidentelor rutiere
  • 1.600 de oameni, majoritatea pietoni, mor anual în accidente rutiere

Acesta fiind contextul, Parlamentul a votat o lege ce are ca scop creșterea siguranței rutiere pe șoselele din România.

Proiectul legislativ a fost inițiat de Coaliția pentru Siguranță Rutieră (CSR), organizație prin care Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a adus împreună zeci de companii, autorități și instituții. Scopul? Reducerea numărului accidentelor rutiere din România, inclusiv prin modificarea legislației în domeniu.

”Coaliția este un proiect de țară prin care ne-am propus să aducem laolaltă organizații diverse, companii și autorități, cu un singur scop: creșterea nivelului de siguranță pe șoselele din România și reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere. Pentru UNSAR și pentru industria de asigurări pe care o reprezintă de peste 30 de ani, siguranța rutieră este și va continua să fie o prioritate națională. Vitală pentru viitorul României, siguranța în trafic este o responsabilitate pentru fiecare dintre noi. Un lucru este cert, numai împreună putem reuși și în acest demers”, spune președintele Coaliției pentru Siguranță Rutieră (CSR), Alexandru Ciuncan.

Citește și Șoferii din România, obligați să își schimbe permisele. Ce prevede noua directivă a Comisiei Europene

Potrivit legii adoptate de Parlament, în fiecare an, a treia săptămână din luna mai va fi dedicată organizării Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere, pentru creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a tuturor participanților la trafic, de la șoferi și pietoni, la autorități și societate civilă.

Evenimentele organizate în cadrul acestei săptămâni vor include activități educative, manifestări științifice și culturale, precum și campanii de informare menite să reducă numărul accidentelor rutiere. Spre exemplu, Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne vor organiza activități practice de educație rutieră în școli și concursuri naționale precum ”Cea mai bună patrulă școlară de circulație din România”. De asemenea, Ministerul Transporturilor va prezenta investițiile planificate pentru creșterea siguranței pe drumurile publice, notează economica.net.

”Adoptarea acestei legi reprezintă un semnal clar că România face pași concreți în alinierea la bunele practici europene. Este un demers necesar, într-o țară în care siguranța rutieră rămâne o provocare majoră. Le mulțumim pe această cale inițiatorilor și tuturor celor care au susținut acest demers”, a mai spus președinte CSR.

Principalul document emis de CSR este Carta Albă a Siguranței Rutiere, care aduce inclusiv propuneri concrete de schimbare a legislației și a modului în care aceasta este aplicată.

Astfel, Carta propune introducerea unui sistem automat de camere video, pe un model demonstrat ca funcțional în țări în care numărul de accidente este astăzi mult mai mic decât la noi. Aceste camere de supraveghere a traficului ar urma să funcționeze inclusiv în orașe, concomitent cu reintroducerea mașinilor de Poliție neinscripționate, astfel încât autoritățile să poată da sancțiuni mai rapid și mai eficient.

Tot Coaliția pentru Siguranță Rutieră își propune să finalize un proiect așteptat de mai mulți ani și anume legarea bazei de date a Poliției de AIDA, baza gestionată de BAAR care conține informații complexe privind mașinile asigurate RCA, daunele provocate de acestea și chiar rezervele constituite de firmele de asigurare pentru aceste daune. Acest demers va facilita monitorizarea actorilor rutieri asigurați, consolidând informații extrem de valoroase referitoare la cauzele accidentelor rutiere și ale comportamentului participanților la trafic.

Carta vine totodată cu propuneri în ceea ce privește reanalizarea modului în care este obținut permisul de conducere, înăsprirea pedepeselor pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor ori susținerea unei demers legislativ privind constituirea unor zone speciale de siguranță rutieră, prin definirea, delimitarea și reglementarea zonelor din proximitatea unităților din învățământ.

Alte propuneri pentru șoselele din România

  • verificarea și refacerea marcajelor rutiere
  • modificarea sistemului sancționator pentru abateri rutiere repetate
  • campanii de informare publică asupra numărului mare de decese înregistrate în accidente rutiere
  • reamintirea constantă a mesajelor privind importanța atenției la volan și a echipamentului de siguranță (centura de siguranță și sisteme de prindere în siguranță a copiilor)

Citește și Se scumpesc călătoriile în Bulgaria! Care sunt tarifele mărite de vecinii din sud

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Bestia din trafic îi face pe români să tremure de frică. Consecințe grave
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici