Se schimbă regulile pentru românii care vor să vândă o locuință. Tranzacția nu va mai putea fi făcută fără acest act

O nouă regulă a fost introdusă pentru cei care vor să vândă o locuință. Tranzavția nu va mai putea fi făcută fără un act banal. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis.

16 mai 2023, 17:43
Se schimbă regulile pentru românii care vor să vândă o locuință. Tranzacția nu va mai putea fi făcută fără acest act
Noi reguli pentru cei care vor să vândă o locuință

Noua lege îi vizează și pe românii care vor să vândă o locuință. Este vorba despre legea privind asigurarea obligatorie  a locuinței împotriva dezastrelor naturale (PAD), promulgată de Klaus Iohannis la sfârșitul săptămânii trecute. Noile reguli vor fi aplicate începând din luna noiembrie.

Principalele modificări aduse sunt că polița se scumpește iar o locuință nu va mai putea fi vândută fără asigurare obligatorie.

O altă noutate adusă de această lege este posibilitatea ca polița să fie încheiată multianual, pe 20 – 30 de ani, pentru a putea fi achiziționată și prin broker sau de la primăria unde este înregistrată fiscal locuința, potrivit directorului de dezvoltare PAID, Cosmin Tudor.

Citește și: Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă vrei să îți schimbi locuința. Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le verifici când vrei să cumperi o casă

Polița se va scumpi, așa că valoarea ei crește la 130 de lei de la 100 de lei pe an, pentru locuințele din materiale moderne (tip A), iar pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente rămâne la 50 de lei.

Polița de asigurare nu va mai fi calculată în euro, ceea ce înseamă că românii vor fi feriți de inflație. Însă, și despăgubirile vor fi calculate tot în lei, suma maximă pe care proprietarii din categoria tip A o pot primi fiind de 100.000 de lei, iar cei din categoria tip B 50.000 de lei.

Contractul pentru polița de asigurare va fi încheiat pe o perioadă de minimum 12 luni și intră în vigoare de la ora 00.00 a celei de-a cincea zi calendaristice ulterioare semnării acestuia, dar pot fi încheiate contracte și pe mai mulți ani.

Citește și: Prima pentru polițele obligatorii de locuință s-ar putea regla cu creșterea inflației. CEO-ul PAID: „Am propus mărirea primelor de la 100 lei, la 130”

Orice locuință deteriorată poate fi asigurată PAD

Indiferent de starea de degradare în care se află o locuință, aceasta poate fi asigurată și nu are importanță dacă este amplsată în zone inundabile sau cu mare risc de alunecări de teren. Condiția care trebuie îndeplinită este ca aceste case să fie înregistrate cu titlu fiscal de locuință sau sediu de firmă.

O altă modificare importantă este că în cazul cumpărării/vânzării unei case, polița devine obligatorie pentru înregistrarea în Cartea funciară, fiind una dintre singurele mpsuri care i-ar putea convinge pe români să încheie polițe de asigurare obligatorie. Cei care nu respectă legea riscă amenzi de la 100 la 500 de lei.