SE SCHIMBĂ traseul magistralei 6 de metrou spre aeroportul Otopeni. Vezi LISTA imobilelor afectate de coridorul de expropriere

Costurile proiectului magistralei 6 de metrou, care ar urma să facă legătura cu aeroportul Henri Coandă Otopeni, vor fi modificate la propunerea Ministerului Transportului care a lansat în dezbatere publică acest subiect. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Otopeni" se va declanşa şi exproprierea celor 46 de imobile proprietate privată situate pe traseul noii linii de metrou. 

27 sept. 2016, 16:10

Odată cu modificarea indicatorilor tehnico-economici (care dau costurile de realizare ale proiectului), Metrorex va reconsidera şi traseul viitoarei magistrale de metrou spre Otopeni, pe porţiunea centrală a Municipiului Bucureşti. Astfel, linia de metrou nu va mai pleca din Piaţa Victoriei pe traseul Bulevardul Ion Mihalache – Bulevardul Expoziţiei, ci se va desprinde din Staţia 1 Mai în paralel cu calea ferată Bucureşti-Constanţa şi se va înscrie pe Bulevardul Expoziţiei, apoi pe traseul iniţial.

Noii indicatori tehnico economici ai proiectului privind construcţia magistralei 6 de metrou spre Otopeni pot fi consultaţi aici. 

Valoarea totală a investiţiei este de 5.899.073.110 Lei (TVA inclus). Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acordul de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41.870 milioane Yeni.

Începerea lucrărilor de execuție la magistrala 6 de metrou este estimată pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2017, durata de execuție a noii linii de metrou spre Otopeni fiind de 4 ani, anunţa anterior Metrorex.

Metroul spre Otopeni va face legătura cu ambele aeroporturi ale Capitalei

Faţă de traseul aprobat iniţial, noua rută are unele avantaje, între care – potrivit notei de fundamentare a proiectului – se numără legătura directă între Gara de Nord – Gara Băneasa – Aeroportul Băneasa şi Aeroportul Henri Coandă Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor (ca în varianta iniţială), accesul direct al călătorilor în întreaga reţea de metrou prin staţia existentă Gara Basarab, utilizarea staţiilor deja în funcţiune ale Racordului 1 Mai – Griviţa – Gara Basarab – Gara de Nord şi costuri de realizare ale întregii investiţii mai mici.

CITEŞTE ŞI Penalităţi de 400.000 euro pe an pentru că Metrorex nu construieşte magistrala de metrou spre Otopeni

Viitoarele staţii de metrou vor fi în număr de 12, faţă de 19 staţii în proiectul iniţial, lungimea interstaţiei fiind de un kilometru.

Care vor fi cele 12 staţii de pe traseul magistralei 6 de metrou spre Otopeni

Magistrala de metrou spre Otopeni va avea următoarele stații: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroportul Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroportul Otopeni.

Potrivit proiectului lansat în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor, zona de amplasament a noii linii de metrou traversează Sectorul 1 al Capitalei, respectiv cartierele Griviţa, Bucureştii Noi, Piaţa Presei Libere, Băneasa, Privighetorilor şi oraşul Otopeni. „De-a lungul traseului vor fi parcurse următoarele puncte de interes municipal şi supramunicipal: Aeroportul Henri Coandă, Aeroportul Aurel Vlaicu, Gara Băneasa, Gara Basarab, Gara de Nord. Totodată, vor fi interconectate şi drumurile naţionale şi europene corespunzatoare: DN1/E60 (din partea de nord), Centura Bucureşti, precum şi cu DN1A (spre Buftea şi Târgovişte) – dacă privim extinderea Magistralei 4 spre direcţia nord-vest a oraşului”, se mai arată în nota de fundamentare.

CITEŞTE ŞI O nouă linie de metrou care leagă nordul de sudul Capitalei: Metrorex scoate la licitaţie studiile de fezabilitate pentru traseu

Pentru magistrala 6 de metrou este necesară exproprierea unui număr de 46 de imobile

Pentru realizarea noii linii de metrou spre Otopeni, este necesară exproprierea unui număr de 46 de imobile proprietate privată (persoane fizice şi juridice), cât şi transferarea unor suprafeţe de teren/construcţii din domeniul statului/domeniul public al unităţilor administrativ – teritoriale.

LISTA IMOBILELOR AFECTATE DE CORIDORUL DE EXPROPRIERE pe traseul magistralei 6 de metrou poate fi consultată aici. 

„Suprafaţa totală afectată de coridorul de expropriere/transfer este de 225.903 mp, din care domeniul public al statului acoperă 167.920 mp, iar proprietăţile private – 57.983 mp”, au calculat autorităţile.

Exproprieri de 120 milioane lei pentru magistrala 6 de metrou 

Exproprierile din sectorul privat presupun o cheltuială estimată la 117,51 milioane de lei, ceea ce – având în vedere suprafaţa totală de expropriat, de 57.983 mp – înseamnă un cost mediu de 2.026 de lei/mp, echivalentul a 450,4 euro/mp.

Citeşte şi MODIFICĂRI IMPORTANTE în toate staţiile de metrou din Bucureşti. Ce va instala Metrorex pe peroane

Pentru realizarea viitoarei Magistrale 6, s-a stabilit un traseu executat integral în subteran. Indicatorii tehnici revizuiţi sunt următorii: lungime totală de 14,2 km, 12 staţii, capacitate maximă de transport de 50.000 de călători pe oră şi sens, viteză comercială de 36 km/h.

În prezent, Metrorex SA. asigură transportul a circa 20% din numărul total al călătorilor care utilizează mijloacele de transport în comun la nivelul municipiului Bucureşti, acoperind 3,7% din lungimea întregii reţele de transport public a Capitalei. Reţeaua de metrou actuală însumează 69,2 km cale dublă, structurată pe 4 magistrale, 51 de staţii şi 4 depouri.