Se scumpesc ţigările. Vezi noile preţuri, cât vor costa pachetele de Winston, Sobranie, Camel și Winchester

Anul 2023 vine la pachet cu noi scumpiri pentru foarte multe produse și servicii. În noul an, fumătorii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru acest viciu. Nu va fi singura scumpiri din acest an.

06 ian. 2023, 15:19
Se scumpesc ţigările. Vezi noile preţuri, cât vor costa pachetele de Winston, Sobranie, Camel și Winchester
Ţigările ar putea ajunge să coste 50 de lei pachetul în România. Cum sunt loviţi fumătorii de ultima decizie a Comisiei Europene

Se scumpesc ţigările, viciul major al românilor va fi mai costisitor din 2023. Pe 29 decembrie, liderul pieței locale de țigări, BAT, a scumpit sortimentele comercializate, așa cum Economedia a relatat, în premieră. După cum este obiceiul, ceilalți jucători din piață scumpesc și ei, iar acum este rândul JTI. Astfel, din 10 ianuarie, potrivit unei liste intrate în posesia Economedia, JTI majorează prețurile sortimentelor comercializate, Winston, Sobranie, Camel și Winchester cu 0,50 bani pe pachet, adică aceeași majorare făcută acum 10 zile și de BAT. Pachetul de Sobranie va costa 25,50 lei, Winston, în funcție de sortiment, va costa 22,50 lei sau 23 de lei pe pachet, Camel, de la 19 la 23 lei pe pachet, iar Winchester va costa 22,50 lei.

Se scumpesc ţigările. Toate prețurile nou valabile de la JTI le puteți găsi în lista atașată, conform Economedia.

BAT, ca lider al pieței, operează de obicei primul scumpirile. Ceilalți mari comercianți, Phillip Morris, JTI, îl urmează, la interval scurt. Precedenta scumpire a țigărilor a fost făcută în septembrie. În total, 2022 a adus, pe medie, 1 leu în plus pe fiecare pachet de țigări.

Vești proaste pentru fumători! Se scumpesc din nou țigările! Cât va ajunge să coste un pachet

Distribuitorii scumpesc acum țigările în perspectiva creșterii accizei pe produsele din tutun, inclusiv țigarete, pe care Ministerul Finanțelor le operează de la 1 aprilie 2023. Practica în piață este ca, mai înainte să intre în vigoare un nou regim al accizelor, pentru ca scumpirea să nu fie brutală, peste noapte, distribuitorii să facă scumpiri intermediare, cum este cea de acum.

În ultimii 10 ani, prețul mediu al unui pachet de țigări vândut în România s-a dublat, de la 11 lei la 21 lei.

Scumpiri la început de 2023. Cresc preţurile pentru alimente, combustibili şi mai multe servicii. Vacanţe mai scumpe pentru români anul acesta

Scumpiri la început de 2023. Preţurile carburanţilor au crescut la 1 ianuarie, încă din prima zi în care a fost eliminată subvenţia de 50 de bani.

 

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a afişat la 1 ianuarie 2023, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 6,34  lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,51 lei/litrul. Așadar, din prima zi a anului, prețul benzinei standard a crescut cu 36 de bani pe litru, iar cel al motorinei standard cu 38 de bani pe litru. De notat că Guvernul a renunţat la compensare carburanţilor cu 50 de bani pe litru.

Citeşte şi: Salarii 2023. Ce modificări intră în vigoare de la 1 ianuarie. Cine mai primește sporuri și compensări pentru orele suplimentare

Scumpiri la alimente şi servicii în 2023

Odată cu scumpirile la pompă vine şi alte majorări de preţuri la alimente. De asemenea, din 2023 vom plăti mai mult pentru băuturile carbogazoase, pentru sucurile cu zahăr sau berea fără alcool. Pentru aceste produse, TVA-ul va crește de la 9 la 19 %.

Se scumpesc şi ţigările, dar şi mesele la restaurant şi vacanţele. Preţurile pentru cazare vor fi mai mari după ce TVA în domeniul Horeca va crește de la 5% la 9%.

Citeşte şi: Impozite mai mari pentru case și mașini, în 2023. Ce taxe cresc de la 1 ianuarie

Veşti proaste pentru şoferi. Poliţele RCA se scumpesc la început de 2023

Proproetarii de autoturisme vor avea de scos mai mulți bani din buzunar anul acesta. Polițele RCA s-ar putea majora semnificativ în funcție de vârsta șoferului și de istoricul acestuia la volan.

De exemplu, un șofer încadrat la clasa B8 a plătit pe o poliță RCA încheiată în data de 22.12.2021, pe durata de un an, suma de 413 lei.

Simulările realizate de Economedia au arătat că același șofer va plăti şi cu 40% dacă vrea acum să încheie o nouă poliță RCA pentru un an.

Cea mai ieftină ofertă pentru acest șofer este de 614 lei, la Euroins, noul lider al pieței, urmată de o ofertă de 672 lei de la Axeria, una din companiile intrate recent pe piață, chiar în urma falimentului City, și de o ofertă de 674 lei de la Grawe.

Spre comparație, ofertele de la companii precum Omniasig, Asirom și Allianz sunt chiar și duble față de cea mai ieftină ofertă, respectiv: 1.347 lei, 1.033 lei și 996 lei.