Se scumpeşte aurul

Prețul aurului va continua să crească și în acest an, putând ajunge la 2.000 de dolari pe uncie. În 2011, scumpirea a fost de aproximativ 10%.

19 ian. 2012, 10:36
Se scumpeşte aurul

Aproximativ 80% dintre companiile miniere se aşteaptă ca tendinţa ascendentă a preţului aurului să continue, marea majoritate a respondenţilor preconizând că preţul aurului va atinge anul acesta nivelul de 2000 de dolari americani pe uncie, se arată într-un raport realizat de PwC. De asemenea, specialiștii în domeniu estimează că va fi un an al consolidărilor, în contextul în care marile corporații care dispun de lichidități vor fi extrem de interesate de micii actori din piață. “„Având în vedere volatilitatea pieţei, inclusiv recenta scădere a preţului aurului, acele companii care au rezerve substanţiale de lichiditate şi apetit pentru achiziţii vor avea iniţiativa în 2012. Acestea vor putea să preia jucători mai mici şi mai vulnerabili la fluctuaţiile pieţei şi care au dificultăţi în a-şi asigura finanţarea”, explică Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului de Servicii pentru Industria Energetică, Minieră şi de Utilităţi, PwC România.

 

Sute de tranzacții

 

În 2011, au fost 544 de tranzacţii în sectorul extracţiei de aur, având o valoare de aproximativ 11,2 miliarde de dolari. Până la 30 noiembrie, volumul achiziţiilor a crescut cu 12,6%, însă valoarea acestora a scăzut cu 38,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010. În 2010, au fost încheiate 483 de tranzacţii cu o valoare aproximativă de 18,2 miliarde de dolari.

 

Ce se întămplă pe bursă

 

Din datele PwC, 62% dintre respondenţi au declarat că aceste cotaţii record s-au reflectat şi în valoarea propriilor acţiuni, dar că impactul a fost mai mic decât se aşteptau. În anul 2011, preţul aurului a crescut cu aproximativ 10%, dar valoarea acţiunilor companiilor miniere din indicele S&P/TSX Global Gold Index a scăzut cu 9%. “Unul dintre principalii factori care au dus la acest decalaj fără precedent dintre preţul aurului şi valoarea acţiunilor companiilor miniere este recenta creştere în popularitate a fondurilor de investiţii cotate la bursă (ETF). Investitorii au acum posibilitatea să aleagă dacă vor să investească direct într-o companie minieră sau să facă plasamente într-un anumit sector prin intermediul fondurilor de tip EFT, care reprezintă o alternativă simplă”, a explicat Alexandru Lupea.

 

Crește valoarea dividendelor

 

Pentru a deveni mai atractive pentru investitori, companiile miniere au început să crească valoarea dividendelor. Până în noiembrie 2011, valoarea dividendelor plătite de primele 20 de companii miniere crescuse cu 44% faţă de 2010. În 2010, dividendele crescuseră cu doar 18% faţă de 2009. „Creşterea valorii dividendelor se datorează tot creşterii cotaţiilor aurului. Acest lucru avantajează atât investitorii cât şi managementul – nu doar pentru că oferă managementului resurse suplimentare pentru a creşte în mod agresiv valoarea dividendelor, dar pot face acest lucru fără a se îngrijora cu privire la diminuarea valorii dividendelor în cazul în care preţul aurului scade brusc.”, a adăugat Lupea.

 

Statele lumii interesate de aur

 

Cererea băncilor centrale pentru aur a crescut la 148,8 tone din 2010 şi până acum. Aceasta pentru a face faţă volatilităţii pieţelor financiare globale şi pentru a insufla încredere investitorilor în pieţele lor. Spre exemplu, anul trecut Banca centrală a Coreei de Sud a efectuat două achiziţii majore – 25 de tone în iunie şi alte 15 tone în noiembrie – prima dată când a efectuat astfel de achiziţii de la criza financiară asiatică din 1997-1998.

 

Raportul PwC a evaluat companiile din industria extractivă auriferă la nivel global, societățile intervievate reprezentând 26,5 milioane de uncii de aur extrase în 2011 şi alte 37,75 de milioane care urmează a fi extrase în 2012.