Săptămâna Luminată, prima săptămână după Paște, este una dintre cele mai importante perioade din calendarul creștin-ortodox. Află ce tradiții și obiceiuri se respectă în aceste zile sfinte și în ce zile nu este voie să speli sau să muncești.
Săptămâna Luminată este perioada de șapte zile care vine imediat după Paște. Este una dintre cele mai importante săptămâni din calendarul creștin-ortodox și este dedicată bucuriei Învierii lui Iisus Hristos. Această perioadă simbolizează victoria vieții asupra morții și speranța pentru viața veșnică.
Numele de „Săptămâna Luminată” vine dintr-un obicei vechi. În trecut, cei care erau botezați în noaptea de Paște erau numiți „luminați” și purtau haine albe toată săptămâna. Hainele albe simbolizau curățenia sufletului și lumina pe care o aduce Hristos. În această săptămână, în biserici au loc slujbe speciale, iar ușile altarului rămân deschise, semn că prin Înviere, cerurile s-au deschis pentru toți.
După Duminica Învierii, credincioșii intră într-o perioadă cu o încărcătură spirituală deosebită: Săptămâna Luminată. Aceasta este considerată o săptămână binecuvântată. Odată cu sărbătoarea vin și o serie de interdicții și tradiții transmise din generație în generație, mai ales în privința muncilor gospodărești.
Conform credințelor populare și obiceiurilor ortodoxe, în Săptămâna Luminată nu este recomandat să se desfășoare activități casnice solicitante, mai ales în primele zile. Se spune că în această perioadă femeile nu ar trebui să spele, să coasă sau să gătească în exces, pentru a păstra spiritul sărbătorii și a evita necazurile, unele superstiții vorbind despre riscul de a fi lovit de trăsnet.
Din punct de vedere religios, în calendarul ortodox sunt menționate zilele în care se poate relua activitatea casnică. Astfel, luni, marți și vineri sunt zile marcate cu cruce roșie, considerate sărbători în care este interzis să se muncească, inclusiv spălatul rufelor.
De asemenea, vineri, 10 mai, credincioșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, marcat tot cu cruce roșie, așadar nu au prea mult timp la dispoziție pentru treburile casnice.
Astfel, gospodinele au doar trei zile la dispoziție în care să spele rufe după Paște.
Luni, a doua zi de Paște, este rezervată întâlnirilor cu familia și apropiații. În multe regiuni din țară, finii merg în vizită la nași, iar mesele sunt pline de bucate tradiționale. Tot în această zi, fetele necăsătorite sunt stropite cu apă de către băieți, un obiect simbolic ce aduce noroc în dragoste și belșug.
Marți, cunoscută și ca Marțea Albă, se continuă atmosfera de sărbătoare. Este a treia zi de Paște, iar femeile obișnuiesc să dea de pomană pască, vin și colaci, apoi fac vizite la rude și prieteni, încercând astfel vizitele primite în ziua Învierii.
Vineri, anul acesta pe 10 mai, se sărbătorește Izvorul Tămăduirii, o zi importantă închinată Maicii Domnului. Este un moment cu profundă semnificație religioasă, așa că muncile casnice sunt interzise.
În timpul Săptămânii Luminate există și zile în care gospodinele își pot relua treptat treburile obișnuite. Este vorba despre miercuri (8 mai), joi (9 mai) și sâmbătă (11 mai). Acestea nu sunt marcate cu cruce roșie în calendar și, prin urmare, nu au restricții religioase privind munca în gospodărie.
Duminica Tomii, care încheie Săptămâna Luminată, are de asemenea un calendar sărbătoresc. Ea comemorează momentul în care Apostolul Toma s-a convins de Învierea lui Hristos.