Se taie ajutoarele sociale din 2024. Ce este venitul de incluziune şi ce acte se depun de urgenţă

Românii vor primi un nou ajutor de la stat de la 1 ianuarie 2024, după ce premierul a anunțat că ajutorul social cât și alocația de susținere familială vor dispărea.

17 nov. 2023, 19:32
Se taie ajutoarele sociale din 2024. Ce este venitul de incluziune şi ce acte se depun de urgenţă
Apare un nou sprijin financiar de la stat. Cine sunt românii care vor primi bani în plus de la 1 ianuarie 2024

Lovitura pentru asistatii social: ajutoarele sociale dispar din ianurarie 2024. „În luna decembrie cei care stiu ca se incadreaza care au beneficiat pana acum trebuie sa vina sa depuna o noua cerere la noi incat sa putem stabili dreptul cu 1 ianuarie” a spus Ana Toader, directorul Direcției Publice de Protecție Socială Târgu Jiu.

Venitul de incluziune va fi un cumul între cele două venituri, dar vine la pachet cu niște condiții care să îi ajute pe cei apți să își găsească un loc de muncă. Acest venit se acordă persoanelor singure sau familiilor care obțin un venit net lunar mai mic decât minimul garantat.
Ce este venitul minim de incluziune. Va înlocui ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei
Venitul Minim de Incluziune reprezintă un program unic de asistenţă socială, creat pentru a ajuta persoanele şi familiile vulnerabile să depăşească obstacolele financiare pe care le întâmpină şi să-şi îmbunătăţească viaţa. Acesta este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune şi are două componente: sprijin pentru incluziune şi sprijin pentru familiile cu copii.

Potrivit actului normativ, venitul minim de incluziune se compune din una sau mai multe categorii de ajutoare financiare: ajutor de incluziune – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri sub 275 lei/lună sau 400 lei/lună în cazul persoanelor singure cu vârsta de cel puţin 65 de ani, pentru asigurarea necesităţilor zilnice de viaţă; ajutor pentru familiile cu copii – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri mai mici de 700 lei/lună, care au în întreţinere unul sau mai multi copii în vârstă de până la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de sărăcie a copilului şi stimulării participării acestuia în sistemul de educaţie.

Alocaţii copii 2024. Când vor fi majorate şi câți bani vor primi în plus minorii

Românii care dețin anumite bunuri nu vor putea beneficia de venitul minim de incluziune, care înlocuieşte ajutoarele sociale

Proiectul de HG pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune prevede că nu toate persoanele care au venituri nete lunare de până la 700 de lei vor primit ajutorul de la stat.

Chiar dacă au venituri până la limita amintită, românii care au în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere unul sau mai multe bunuri nu vor putea primi ajutorul, potrivit avocatnet.ro.

Citeşte şi: Bani de la stat pentru elevii de liceu. Până când se pot depune cererile pentru Programul „Bani de liceu” 2022-2023 şi de ce acte ai nevoie

Actul normativ detaliază componentele venitului minim de incluziune și modalitatea de stabilire a dimensiunii familiei și a venitului lunar ajustat și stabilește lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune, respectiv:

– clădirile și alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, precum și terenurile din intravilan, cu o suprafață de peste 1.200 mp în zona urbană şi  2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente;

– mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulație pe drumurile publice; autovehicule cu drept de circulație pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor utilizate și/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilității; șalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcațiuni, cu excepția celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervației Biosferei Delta Dunării;

– depozite bancare deținute, ca titular, de cel puțin unul dintre membrii familiei, a căror sumă totală este mai mare de 3 ori față de valoarea câștigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat.