Vacanţă pentru elevi de Paştele catolic. Zile libere în perioada 29 martie – 2 aprilie

Elevii catolici, pentru care Pastele se celebrează în data de 31 martie 2024, nu au obligația participării la cursuri în perioada 29 martie – 2 aprilie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document trimis către inspectoratele școlare. În privința profesorilor catolici, recomandarea Ministerului Educației pentru școli este să fie realizată o analiză a numărului acestora.

25 mart. 2024, 21:57
Vacanţă pentru elevi de Paştele catolic. Zile libere în perioada 29 martie – 2 aprilie

Vacanţă pentru elevii catolici între 29 martie – 2 aprilie. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că elevii de religie catolică nu sunt obligaţi să participe la cursuri în această perioadă, având în vedere că pe 31 martie este Paştele catolic. În cazul profesorilor de religie catolică, decizia va aparţine fiecărei şcoli în parte. Ministrul a menţionat că, dacă vor fi cursurile suspendate, atunci acestea trebuie recuperate.

Legile Educației vor fi modificate. Se introduce un nou tip de bursă școlară. Cine va primi burse de reziliență

“Am trimis chiar astăzi o informare către inspectoratele şcolare judeţene în care evocăm obligaţiile legale conform contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Practic, spunem că la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar să fie realizată o analiză a numărului de angajaţi care ar putea beneficia de acest drept, de zile libere, şi anume vinerea mare, prima, a doua şi a treia zi de Paşti. Practic, în funcţie de ponderea cadrelor didactice, Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ poate decide suspendarea cursurilor pentru aceste zile, pe care le-am amintit, şi stabilirea modalităţilor de recuperare cu aplicarea prevederilor articolului 9 alineatul 4, literele B şi C din regulamentul cadrului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi/sau reorganizarea programului şcolar în vederea suplinirii cadrelor didactice care beneficiază de aceste prevederi”, a declarat Deca, luni, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.

Ea a menţionat că elevii de religie catolică pot lipsi în perioada 29 martie – 2 aprilie, iar absenţele le vor fi motivate.

“De asemenea, elevii care aparţin unui cult religios legal altul decât cel ortodox, pentru care Paştele se celebrează în data de 31 martie, nu au obligaţia participării la cursuri în perioada 29 martie -2 aprilie, fiindu-le motivate la cerere absenţele înregistrate. Am trimis deja această informare şi fiecare Consiliu de Administraţie deja discută şi decide în funcţie de ponderea cadrelor didactice şi de numărul elevilor care se încadrează în aceste prevederi”, a explicat ministrul Educaţiei.

Burse 2024. Ce elevi pot primi lunar o bursă de 1.000 de lei. Criterii de selecție și documente necesare la dosar

Vacanţă elevi. Potrivit contractului colectiv de muncă pentru Învățământ, pentru angajaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.

Art. 27 – „(5)Pentru angajaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult. Angajaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.”