Se taie pensiile şi creşte vârsta de pensionare. Anunţ oficial făcut de ministrul Marius Budăi

România riscă să piardă miliardele de euro din PNRR, dacă nu rezolvă problema pensiilor speciale, aşa cum şi-a asumat în document.

22 mai 2023, 09:37
Se taie pensiile şi creşte vârsta de pensionare. Anunţ oficial făcut de ministrul Marius Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, prezintă luni liderilor din coaliție concluziile negocierilor cu oficialii din Comisia Europeană legate de pensiile românilor şi soluțiile găsite pentru a nu pierde banii europeni.

Surse din Comisia Europeană au precizat pentru STIRIPESURSE.RO că România trebuie să crească vârsta de pensionare la 65 de ani pentru toți cei care au intrat în sistem după 2018. Mai mult, pensiile speciale trebuie să fie tăiate pentru funcționarii parlamentarii, angajații Curții de Conturi și alte categorii restrânse. Asta înseamnă că peste 1000 de pensii trebuie să fie eliminate.

Validarea jalonului privind reforma pensiilor speciale împiedică rotativa. Potrivit unor surse politice, PSD nu vrea să preia guvernarea până când jalonul nu este închis.

EXCLUSIV Marius Budăi, după întâlnirea de la Bruxelles pentru procentul de 9,4% la pensii: ”Am discutat cu subiect și predicat, se renunță la acest aspect”
Astăzi, ministrul Muncii, Marius Budăi, prezintă concluziile negocierilor și soluțiile găsite. Dacă există consens politic, legea ținută la sertar în Camera Deputaților ar putea fi dezbătută. Nu este exclus ca liderii coaliției să-și asume angajarea răspunderii pentru reforma pensiilor speciale. Acest lucru atrage demiterea Guvernului, dacă legea nu este votată în plenul reunit al Parlamentului.

Pensii 2023. Cel mai pesimist scenariu pentru 5 milioane de români se negociază acum la Bruxelles
CINE ÎNCASEAZĂ PENSIE SPECIALĂ

740 foști diplomați: pensie medie 5800 (2545 de la bugetul de stta)

716 funcționari parlamentari: pensie medie 5051 (2490 de la bugetul de stat)

555 foști angajați ai Curții de Conturi: pensie medie 8490 (2800 de la bugetul de stat)

1373 foști piloți: pensie medie 11500 (7520 de la bugetul de stat)

5227 foști magistrați: pensie medie 24524 (20040 de la bugetul de stat)

1658 foști angajați din judecătorii și parchete: pensie medie 8500 (2800 de la bugetul de stat)

(SURSA: CASA NAȚIONALA DE PENSII PUBLICE, APRILIE 2023)

Cine sunt românii care se bucură de pensiile speciale și cum se calculează ele

Pensiile speciale au fost introduse în 1990, iar de ele beneficiau doar magistraților. Ulterior, sistemul s-a extins, astfel încât au început să beneficieze de pensii speciale și alte categorii profesionale. Acum primesc pensii speciale, pe lângă judecătorii și procurorii, și foștii angajați din domeniul militar, angajații serviciilor de informații, polițiștii și diplomații, dar și parlamentari. Printre privilegiați se numărul și foști membri ai personalului aeronautic navigant din aviație, angajați ai Curții de Conturi și personal auxiliar al instanțelor și Parchetelor.

În România, sunt 9 legi speciale care reglementează pensiile speciale. Aceste legi prevăd că persoanele care beneficiază de pensii speciale vor primi o pensie mai mare decât pensia medie din sistemul public de pensii, care este calculată pe baza salariului mediu brut pe economie, potrivit stirileprotv.ro.

Citește și: Marcel Ciolacu a răbufnit: Avem o ciumă a pensiilor speciale. Nu e o problemă să scăpăm de ea, s-a scăpat şi de ciuma de la PSD

Cum se calculează pensiile speciale

Valoarea unei pensii speciale nu este legată de contribuțiile plătite de salariat pe timpul activității. Ele se bazează de obicei pe o contribuție mai mare din partea angajatului și a angajatorului și pe criterii specifice de vechime, grad, rang sau alte criterii.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, în martie 2023 erau 10.222 de persoane care beneficiau de pensii speciale. Dintre aceștia, cei mai mulți erau procurori și judecători, 5.174, urmați de personalul auxiliar al instanțelor judecătorești – 1.655 și personalul aeronautic civil – 1379.

Citește și: Magistrații și-au mărit retroactiv salariile cu 25% și cer sumele restante pe ultimii 5 ani. Vor și recalcularea pensiilor speciale

Pensiile acestora sunt formate din contribuția la Bugetul Asigurărilor Sociale și o parte suportată din Bugetul de Stat.

De exemplu, în martie 2023, pensia medie de serviciu a unui magistrat era de 21.509 de lei, din care 20.209 lei era suportat din bugetul de stat.

La sfârșitul lunii martie, proiectul privind pensiile speciale figurează a fost adoptat în şedinţa Senatului, după ce comisiile de specialitate au dat un raport comun favorabil cu amendamente admise propunerii legislative iniţiate de Guvern. Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.