Se taie salariile! Schimbare uriaşă, cine sunt românii care pot pierde 10-30% din leafă

Sancțiunile disciplinare aplicate cadrelor militare se vor înăspri, inclusiv prin restrângerea anumitor drepturi, potrivit unui proiect de lege.

15 iul. 2022, 16:40
Se taie salariile! Schimbare uriaşă, cine sunt românii care pot pierde 10-30% din leafă

Salariile s-ar putea reduce. Un proiect de lege inițiat de Guvern și transmis recent Consiliul Economic și Social pentru avizare, vine să înlocuiacă actualul cadru legislativ privind statutul cadrelor militare.

Printre altele, se are în vedere înăsprirea sancțiunilor disciplinare, respectiv va fi introdusă diminuarea soldei de funcție cu 10-30% pe o perioadă de maximum șase luni. În prezent, în Legea 80/1995, diminuarea soldei în cazul aplicării de sancțiuni disciplinare se face în felul următor: cu până la 10% a celei de funcție pe o perioadă de maximum trei luni sau cu un procent cuprins între cinci și 10% a celei de comandă pentru o perioadă de maximum trei luni.

Greșeala pe care o fac românii cu datorii mari la bănci. Ministrul de Finanțe: „Asta nu e o soluție!”

În rest, sancțiunile disciplinare vor rămâne neschimbate, cum ar fi avertismentul, mustrarea scrisă, amânarea înaintării în gradul următor pe timp de unul sau doi ani, retrogradarea în funcție sau trecerea în rezervă.

Cum aceste sancțiuni disciplinare se acordă și pentru încălcarea normelor legale, important de menționat este că vor fi introduse, prin proiectul de lege recent, și o serie nouă de îndatoriri pentru cadrele militare, cum ar fi:

– să respecte codul de conduita etică al instituției din care fac parte;

– să respecte și să protejeze drepturile și demnitatea celorlalți;

– să îndeplinească cu profesionalism misiunile încredințate atât pe teritoriul statului român, cât și în afara acestuia.

De asemenea, sunt prevăzute noi interdicții aplicabile cadrelor militare în activitate, pe lângă cele care se regăsesc deja în statutul actual:

Ionuţ Dumitru, perspective economice. Un euro va depăşi 5 lei la finalul anului DOCUMENT

– să nu facă parte din organizații sindicale sau să desfășoare propaganda pentru organizații sindicale;

– să exprime opinii contrare intereselor României sau forțelor armate;

– să îndeplinească alte funcții/activități/alte ocupații, cu exceptia situațiilor și în condițiile stabilite prin ordin al conducătorului instituției de apărare, ordine publică și securitate națională;

– să se implice în activități care contravin ori afectează demnitatea, prestigiul și normele de conduită specifice profesiei militare;
să se afle în raporturi ierarhice nemijlocite cu soțul/soția sau cu rude de gradul întâi sau al doilea.

Proiectul de lege prevede și alte drepturi care vor fi restrânse pentru cei care sunt cadre militare. Printre drepturile care vor fi restrânse se numără:

– exprimarea opiniilor sau preferințelor politice nici la locul de muncă (prevederea actuală face referire doar la spațiul public);

– exercitarea dreptului de petiționare în cadrul instituției de apărare, ordine publică și securitate națională se va realiza prin raport scris, înaintat pe cale ierarhică;

– cadrelor militare în activitate nu le va fi permis să participe la administrarea sau conducerea societăților comerciale prin persoane interpuse. Prevederea privind participarea în mod direct în cadrul firmelor există deja.

Avocatnet subliniază că proiectul de lege încă nu și-a început parcursul legislativ, putând suferi numeroase modificări înainte de adoptarea de către Guvern sau la trecerea prin Parlament. Proiectul de lege care vizează salariile va intra în vigoare la nouă luni de la publicarea în Monitorul Oficial.