Se taie voucherele de alimente. Ce români nu mai primesc pe card cei 250 de lei din iunie

Voucherele nu vor fi distribuite persoanelor care nu au domiciliul în România sau care se află în închisoare. În plus, de pe liste mai sunt eliminați și cei care se înscriu într-un stagiu militar, românii care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.

06 iun. 2023, 10:04
Se taie voucherele de alimente. Ce români nu mai primesc pe card cei 250 de lei din iunie

Încă de joi, 1 iunie, reprezentanți ai Guvernului României au început să se distribuie voucherele în valoare de 250 de lei. Chiar și așa, există acum unele probleme, căci nu puțini sunt cei care, chiar dacă sunt eligibili pentru a primi suma respectivă de bani, aceștia au fost eliminați de pe liste.

Carduri energie 2023. Noi modificări, ce se poate plăti cu voucherele de 250 de lei din iunie

De la începutul lunii iunie, voucherele în valoare de 250 de lei pentru familiile și persoanele cu venituri mici pentru a achiziționa mai ușor alimente de bază sau mese calde, iar aceste tichete vor ajunge de această dată la peste 2,5 milioane de români, în special pensionari cu venituri sub 1.500 de lei.

Cine nu primește vouchere de 250 de lei
La această categorie, a celor care vor primi voucherele, există foarte mulți români care nu se vor bucura de vouchere, chiar dacă în ceea ce reprezintă veniturile mici, aceștia s-ar încadra. Este vorba despre care aleg să părăsească țara în scopul de lucra în străinătate sau care, în urma unei sentințe dată de o hotărâre judecătorească, ajung în spatele gratiilor

Distribuirea cardurilor se face de la 1 iunie 2022. Voucherele nu vor ajunge la toți aceia care se încadrează să le primească. Astfel, voucherele nu vor fi distribuite persoanelor care nu au domiciliul în România sau care se află în închisoare. În plus, de pe liste mai sunt eliminați și cei care se înscriu într-un stagiu militar, românii care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.

„Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în OUG 63/2022.

Potrivit Ordonanței de Urgență mai sus amintită, aceste sume de bani se vor îndrepta în luna iunie către:

-familiile monoparentale care au venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei
-familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001
-persoanele fără adăpost.
-pensionarii și persoanele, indiferent dacă sunt copii sau adulți, cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei
-familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei.

Chiar și așa, există posibilitatea ca unele familii să obțină chiar și mai multe tichete sociale pentru cumpărarea de alimente de bază sau mese calde. La această categorie se înscriu acelea care se încadrează într-una dintre categoriile amintite și care includ și pensionari sau persoane cu dizabilități cu venituri mici.

Marcel Boloş anunţă majorarea cu 50% a voucherelor de 2.000 de lei: „Voi propune această măsură în Guvern”

Acești beneficiari sunt identificați de către autoritățile române, iar acest ajutor va ajunge către ei prin intermediul Poștei Române. Este vorba despre programul guvernamental de ajutor „Sprijin pentru România”, un program social prin care românii cu venituri mici primesc bani din partea statului, odată la două luni, pentru a le fi mai ușor să treacă peste creșterea continuă a prețurilor.