Se taie voucherele de vacanţă. Ce bugetari nu mai primesc 1650 de lei pe card din 2024

Bugetarii cu venituri de peste 8.000 de lei net nu vor mai primi vouchere de vacanță, a anunţat marţi premierul Marcel Ciolacu.

05 sept. 2023, 19:18
Se taie voucherele de vacanţă. Ce bugetari nu mai primesc 1650 de lei pe card din 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că angajații din sistemul public cu venituri de peste 8.000 de lei net nu vor mai primi voucherele de vacanţă.

Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, la Bruxelles, că nu vor scădea salariile, dar că „bugetarii de lux” ar putea să nu mai primească norme de hrană sau vouchere de vacanță.

Întrebat, marți, de la ce nivel al salariului bugetarii nu voir mai primi vouchere, premierul a răspuns: „Propunerea este de venituri de peste 8.000 net”.

Vouchere elevi 2023. Ce elevi primesc 500 de lei pe card în septembrie, schimbare majoră din acest an şcolar
Premierul anticipase, în exclusivitate la România TV, această măsură. ”Eu nu pot să accept ca un bugetar care câştigă peste 2.000 de euro, eu, Marcel Ciolacu, să îl alerg prin birou să îl mai rog să ia şi voucherele de vacanţă. Voucherele de vacanţă sunt cei cu venituri mici. Trebuie să existe o echitate socială”, a spus premierul, în direct la emisiunea moderată de Victor Ciutacu.

Acesta susţine că nu este normal ca cei care au salarii mai mari decât preşedintele ţării să primească vouchere şi alte beneficii.

”Dacă ai venituri ce depăşesc preşedintele ţării şi tu eşti bugetar, păi nu îţi e ruşine să mai stai cu mâna întinsă de la  mine, statul român, să îţi dau şi voucher de vacanţă? Şi pacheţel când mergi la serviciu? Ţi-am dat şofer, ţi-am dat secretară, ai tot, eşti director. Dar nu e cam mult? Trebuie să vină cineva să spună aceste lucruri”, a adăugat premierul.

Vouchere facturi 2023. Schimbări privind cardurile de energie, cine nu mai primeşte cei 700 de lei în septembrie

Voucherele de vacanță au termen de valabilitate un an de la data emiterii. Potrivit OUG nr. 8/2009, fiecare voucher de vacanță este valabil dacă are înscrise următoarele menţiuni:

  • emitentul şi datele sale de identificare;
  • valoarea nominală a tichetului de vacantă;
  • angajatorul şi datele sale de identificare;
  • numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze tichetul de vacanţă;
  • spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate;
  • interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea tichetului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetelor de vacanţă;
  • perioada de valabilitate a utilizării tichetului de vacanţă.
  • Emitenţii tichetelor de vacanţă au obligaţia de a asigura circulaţia tichetelor de vacanţă în condiţii de siguranţă.

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile și pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Cei care încearcă să le comercializeze riscă amenzi usturătoare de până la 10.000 de lei.