Vouchere elevi 2023. Ce elevi primesc 500 de lei pe card în septembrie, schimbare majoră din acest an şcolar

Banii vor fi distribuiți sub forma unor tichete educaționale, care vor putea fi folosite pentru rechizite școlare și îmbrăcăminte.

05 sept. 2023, 18:24
Vouchere elevi 2023. Ce elevi primesc 500 de lei pe card în septembrie, schimbare majoră din acest an şcolar

Vouchere elevi 2023. Peste 300.000 de elevi vor primi 500 de lei la începutul anului școlar 2023-2024, nu în tranşe ca în anii anteriori, ajungându-se la situaţia hilară că sumele pentru rechizite se plăteau înainte de vacanţa de vară. Este vorba despre 300.000 de elevi din medii vulnerabile, potrivit unui răspuns al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pentru Edupedu.ro. Banii vor fi distribuiți sub forma unor tichete educaționale, de 500 de lei, care vor putea fi folosite pentru rechizite școlare și îmbrăcăminte.

Noul an şcolar. Vor fi sau nu testaţi elevii antidrog la intrarea în şcoală? Precizări oficiale de la Ministerul Educaţiei
Anul trecut, numărul elevilor care primeau aceste tichete era mai mare cu 100.000, cdar banii au ajuns chiar şi pe final de an şcolar.

Voucherele educaționale, numite în OUG nr. 133 din 7 august 2020 „tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional”, sunt carduri cu câte 500 de lei care sunt acordate pentru a acoperi cheltuielile pentru materiale școlare, potrivit OUG.

Conform MIPE, tichetele vor fi acordate într-o singură tranșă, pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte.

„Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027).

Povestea învăţătoarei dintr-o comunitate izolată „din vârf de munte” a impresionat-o pe Ligia Deca: „Copiii o văd ca pe o mamă”
Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 de lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial”.

Se schimbă şi bursele pentru elevi, este scandal după noile criterii

Toate școlile au trimis Ministerului Educației, până marți,  numărul de elevi cu media de absolvire mai mare sau egală cu 9.50 și numărul elevilor orfani de un părinte sau de ambii părinți. „În vederea estimării bugetului pentru plata burselor, vă solicităm transmiterea numărului de elevi cu media de absolvire mai mare sau egală cu 9,50 și a numărului de elevi orfani de unul sau de ambii părinți”, se arată în nota Ministerul Educației.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind modalitatea de acordare a burselor școlare, începând din acest an școlar, 2023-2024. S-a propus eliminarea pragului mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu.

Printre noutăți este faptul că dispare pragul mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu care, anul școlar trecut, era de de 9,50. Vor primi burse de merit primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare a acestora. Condiția este ca elevii să aibă media 10 la purtare, prevede proiectul. Bursa de merit crește în acest an școlar de la 200 de lei la 450 de lei pe lună, potrivit noii legi.

Modelul de acordare a burselor de studiu a fost preluat de la primăria sectorului 6, care prin hotărâre de consiliu local a eliminat pragul și a introdus procentul de acordare al burselor.

Avocatul Poporului îi cere, într-o scrisoare adresată Ministrului Educației, Ligia Deca, să explice măsurile incluse în proiectul de ordin privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024, dar și cele referitoare la burse din Legea învățământului preuniversitar. Scrisoarea face trimitere la analiza Edupedu.ro cu privire la efectele acordării burselor de merit pentru 30% dintre elevii unei clase, instituția apreciind că “noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

Federația părinților a anunțat că nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare. Iulian Cristache, președintele FNP a declarat că „propunerea actuală nu ne aparține”.

Consiliul Național al Elevilor (CNE) semnalează, într-un comunicat de presă de vineri seară, 25 august, faptul că există mai multe discordanțe la nivelul metodologiei în ceea ce privește calculul acestor stimulente lunare pentru elevi și premiile care să fie luate în considerare la bursele de merit și de excelență olimpică.