Se vor da amenzi pentru lipsa DECLARAŢIEI PE PROPRIA RĂSPUNDERE din 15 mai? Anunţul făcut de Nelu Tătaru: „Trebuie responsabilizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că pentru deplasarea în interiorul localităţilor nu este necesară o declaraţie, dar va fi necesară pentru deplasarea în provincie, astfel de deplasări putând fi făcute pentru anumite motive. Iohannis a anunţat şi că, într-o primă fază, serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate doar în aer liber, cu purtarea măştii şi cu păstrarea distanţei.

13 mai 2020, 06:17
Se vor da amenzi pentru lipsa DECLARAŢIEI PE PROPRIA RĂSPUNDERE din 15 mai? Anunţul făcut de Nelu Tătaru: „Trebuie responsabilizare”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a vorbit despre modul în care vor se vor putea deplasa românii în afara localităţii de domiciliu după data de 15 mai. 

„Au fost mai multe discuţii. Era clar, în interiorul localităţii dispărea acea declaraţie. Ieşirile erau individuale, putând comasa până la trei persoane. Se păstrează distanţarea socială, masca se poartă în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Pe stradă nu. (…) Ieşirile din localitate: au exista discuţii să se facă pe o responsabilizare a celui care pleacă, o declaraţie verbală.

Declaraţia pe proprie răspundere rămâne şi după 15 mai pentru părăsirea localităţii. Iohannis a explicat în ce condiţii 

S-a luat totuşi decizia până la urmă să se facă pe declaraţie pe proprie răspundere, aceasta responsabilizând, declaraţie scrisă, considerând că atunci când scrii te gândeşti de şapte ori înainte dacă scrii, când ţi-o va cere cineva. Nu neapărat să-l ameninţăm cu o amendă sau cu altceva, dar responsabilizarea, după două luni în care am stat şi am avut răbdare, să însemne doar o hârtie în care ne responsabilizăm că mergem undeva”, a explicat Nelu Tătaru, invitat la emisiunea lui Mihai Gâdea, la Antena 3. 

„Dacă nu ai hârtia, se dă amendă?”, l-a întrebat Mihai Gâdea pe Nelu Tătaru. „Deocamdată nu s-a luat nicio decizie în acest sens”, a răspuns ministrul Sănătăţii. 

Antrior, ,inistrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că este adeptul declaraţiei verbale pe propria răspundere, după data de 15 mai, atunci când o persoană iese din localitatea de domiciliu. Ministrul a mai spus că după 14 zile, începând de la intrarea în vigoare a primelor măsuri de relaxare, dacă se observă o creştere a numărului de cazuri de Covid – 19, atunci ar putea fi reintroduse anumite restricţii.

Potrivit ministrului, după 14 zile, se va face o reevaluare şi, dacă este necesar, vor fi reintroduse restricţii.

”După o perioadă de 14 zile care este şi acea perioadă de incubaţie,până apare o infecţie virală. Noi evaluăm. În măsura în care vom vedea o reluare a transmiterii comunitare, atunci ne  gândim să impunem şi alte restricţii. Suntem pe acel platou, nu am început să coborâm. am văzut 226 de cazuri noi, să ne gândim că a fost sâmbătă şi duminică, când testările sunt realmente mai puţin făcute şi avem un număr de 226, mai puţin decât am avut cu o zi înainte, 231. Dar menţinem aceeaşi prudenţă. Când începem să scădem ca număr de cazuri, măcar o săptămână, să vedem un număr din ce în ce mai mic de cazuri noi, căderea cazurilor din terapie intensivă, scăderea numărului de decese, putem spune că am plecat pe panta descendentă şi atunci putem să ne gândim că începe şi o perioadă de relaxare pe care trebuie să o controlăm, dar dacă în aceatsă perioadă avem o creştere a numărului de cazuri noi şi în special în anumite focare, atunci ne gândim să reimpunem nişte restricţii”, a mai spus Tătaru.

Autorităţile au anunţat că, după 15 mai, deplasarea în interiorul localităţii se va face fără restricţii, dar în afara localităţilor va fi permisă doar pentru ”motive temeinice”.