Sebastian Burduja a semnat contractul pentru reactoarele 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă: „Este cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii”

Nuclearelectrica și un consorțiu internațional din care fac parte companiile Flour, Sargent & Lundy (SUA), Atkins Realis (CANDU – Canada) și Ansaldo (Italia) au semnat, vineri, 15 noiembrie, contractul pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Ceremonia de semnare a avut loc la Baku, în cadrul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP 29), și a fost marcată de prezența Ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
Mircea Filipescu
15 nov. 2024, 20:23
Sebastian Burduja a semnat contractul pentru reactoarele 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă:

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat cu această ocazie că „este cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii. Avem alături cei mai puternici parteneri internaționali pentru a-l duce la bun sfârșit până în 2031-2032”.

Reprezentanții Nuclearelectrica și Energonuclear, compania de proiect, au semnat contractul de Inginerie, Achiziții și Management al Construcției (EPCM) pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Semnarea acestui contract, considerat unul dintre cele mai importante pentru proiectul energetic al României, a fost posibilă după ce Ministerul Energiei a aprobat în cadrul Adunării Generale a Acționarilor alocarea fondurilor necesare.

Sebastian Burduja a subliniat impactul major al acestui proiect.

„Semnarea contractului de astăzi a necesitat un efort considerabil, pe toate palierele: diplomatic, financiar, juridic. Mulțumesc tuturor autorităților statului român, de la toate nivelurile, pentru susținerea constantă a acestei investiții vitale pentru generațiile viitoare. Și pentru echipa noastră este o zi aparte, încununarea mandatului la conducerea ministerului Energiei.”, a mai declarat acesta, potrivit Gandul.

De asemenea, ministrul a evidențiat beneficiile pe termen lung ale proiectului.

„Energie sigură, accesibilă și curată pentru România de mâine. Cifrele proiectului sunt impresionante. Cele două noi reactoare vor însemna o putere instalată adițională de peste 1400MW la Cernavodă, o creștere a producției anuale de energie în România cu peste 11 milioane MWh, pentru cel puțin 30 de ani de operare, peste 19.000 de locuri de muncă bine plătite și evitarea a minim 10 milioane de tone de emisii de CO2 în fiecare an. Pe baza producției estimate, Unitățile 3 și 4 vor putea acoperi echivalentul consumului anual de astăzi pentru peste 7 milioane de gospodării în România”, a adăugat Burduja.

Citeşte şi: Gazprom taie de sâmbătă livările către OMV. Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut

Proiectul are un impact semnificativ asupra economiei naționale, cu o creștere a producției de energie și o contribuție importantă la reducerea emisiilor de CO2.

„Mai mult, țara noastră va avea un preț la energie competitiv la nivel regional și european, ceea ce va susține întreaga economie românească și va reduce facturile pentru toți românii,” a mai spus ministrul.

Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, a subliniat, la rândul său, importanța acestui proiect pentru România și securitatea sa energetică.

„Ziua de astăzi marchează o etapă majoră în dezvoltarea și, în cele din urmă, finalizarea proiectului strategic al României privind Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Contractul EPCM reprezintă fundamentul proiectului. Suntem onorați să lucrăm la acest contract și proiect cu parteneri profesioniști, recunoscuți la nivel internațional.”, a declarat acesta.

În aceeași notă, oficialii din cadrul consorțiului au apreciat importanța proiectului și cooperarea internațională în dezvoltarea acestuia.

„Am colaborat cu guvernele Statelor Unite și României încă de la începutul acordului interguvernamental din 2020 pentru a permite cooperarea în vederea avansării proiectelor de la Cernavodă și a sectorului energiei nucleare civile din România.”, a spus Victor Suchodolski, președintele și CEO al Sargent & Lundy

Daniele Gentile, CEO al Ansaldo Nucleare, a adăugat: „Acest proiect reprezintă o etapă importantă care aduce Italia împreună cu parteneri internaționali cheie. În contextul creșterii cererii de electricitate, energia nucleară joacă un rol vital în securitatea energetică și în tranziția către o energie mai curată”.

Proiectul Cernavodă 3 și 4 va contribui semnificativ la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României, iar la finalizare va permite țării să își asigure aproximativ 30% din necesarul de energie doar prin producția de energie nucleară.

Citeşte şi: Comisia Europeană a micșorat estimarea de creștere economică a României în 2024, dar anticipează scăderea inflației în 2025 și 2026

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri