Sebastian Ghiţă: În România acţionează servicii străine şi recrutează oameni din Justiţie, politică sau presă

Sebastian Ghiţă a declarat că pe teritoriul României operează servicii străine partenere sau inamice care recrutează oameni din politică, justiţie sau presă. 

RomaniaTV.net
15 feb. 2015, 10:19
Sebastian Ghiţă: În România acţionează servicii străine şi recrutează oameni din Justiţie, politică sau presă

„Este evident că pe teritoriul României operează şi servicii secrete străine partenere sau inamice. Şi acele servicii – cred cu tărie- că fac spionaj şi că recrutează şi în politică, şi în justiţie, şi în presă. (…) Vă daţi seama că nu putem permite serviciilor noastre să recruteze femeile de serviciu sau vatmanii de metrou. Nu credeţi că serviciile româneşti trebuie să aibă capacitatea să se contrapună acestor tendinţe? Pe care dacă le contrazicem suntem naivi. Ăsta este adevărul, trebuie să avem o limită până la care reducem puterea serviciilor româneşti”, a spus Sebastian Ghiță, la B1TV.

Sebastian Ghiţă a negat vehement acuzaţiile care i-au fost aduse în ultima vreme, potrivit cărora ar fi unul dintre ofiţerii acoperiţi, infiltraţi în politică şi presă.

„Sunteți ofițer acoperit al SRI sau al oricărui Serviciu din România?”, a fost întrebat Ghiță. „Nu, şi dovada acestui lucru e că la învestirea în Parlament a trebuit să depunem un jurământ care oricând poate fi folosit ca fals în declaraţii şi acest lucru îţi poate aduce procuratură militară şi ţie şi celor dintr-un serviciu care au acceptat această situaţie. Este ilegal în România”, a spus Sebastian Ghiță.

Fostul social-democrat a mai spus că parlamentari din comisia de control a SRI nu au voie să cunoască operaţiunile serviciului.

„Noi verificăm atunci când apar probleme de ordin legislativ, plângeri ale ofiţerilor din cadrul serviciilor. (…) Mai întrebăm de ce a crescut numărul de mandate şi primim un raport despre situaţia la zi în implicarea serviciului în relaţiile cu alţi parteneri. Ni s-a spus, de exemplu, că SRI a fost definit ca entitate care să se ocupe de cybersecurity în Ucraina sub umbrela NATO. Acele lucruri noi le verificăm, şi noi întrebăm: ne creează probeleme, se supără ruşii, are România dificultăţi din acest punct de vedere? Şi primim răspunsuri la întrebările noastre şi atragem atenţia când sesizăm că ceva e în neregulă”, a adăugat Sebastian Ghiţă, care a mai spus că SRI „s-a implicat cu mai multe resurse în a susţine DNA şi procurorii”.