Sebastian Papaiani a murit. Imagini de colecţie cu unul dintre cei mai iubiţi actori, roluri memorabile VIDEO

Publicat: Marţi, 27 Septembrie 2016 10:21 // Actualizat: Marţi, 27 Septembrie 2016 10:21 // Sursa: romaniatv.net

Sebastian Papaiani a murit marţi dimineaţă la vârsta de 80 de ani. Maestrul s-a stins în locuinţa sa din Bucureşti. Sebastian Papaiani a făcut un accident vascular cerebral la finalul lunii mai și a ajuns de urgență la spital.

Sebastian Papaiani a murit. Sebastian Papaiani, născut Sevastian Papaiane, a jucat în peste 60 de filme, pe ecran, în alte zeci de roluri în teatru, dar şi în telenovele, şi a fost partener ai unora dintre cei mai mari actori ai scenei şi ecranului: Toma Caragiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Colea Răutu, Ion Besoiu. A interpretat roluri intrate deja în legendă, precum plutonier Căpşună în seria "Brigada Diverse", Alecu în "Astă seară dansăm în familie", Ieremia din "Toate pânzele sus", Gogu din "Nea Mărin, miliardar" şi Păcală, în filmul lui Geo Saizescu cu acelaşi nume, rol care l-a propulsat în galeria actorilor populari din cinematografia românească.

"Dacă joci rolul unui rege, când te duci la piaţă să iei legume nu te poţi comporta ca un rege. Tocmai asta este arta, arta înseamnă să minţi frumos, atât de frumos încât să se apropie de realitate", mărturisea artistul despre zecile de roluri jucate.

În teatru, a fost Regele Salemului în "Alchimistul" şi Bătrânul actor comic al lui Luigi Pirandello. În ultimii ani a fost distribuit în telenovele, filme care l-au readus în atenţia publicului larg, după ce a apărut în "Numai iubirea", "Lacrimi de iubire", "Daria, iubirea mea".

S-a născut la 25 august 1936, la Piteşti şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1960.

Copilăria şi-a petrecut-o, după cum declara actorul, "într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de ţigani, dar ţigani cu care puteai sa fii prieten...". Tatăl său, Alecu Papaiani, era grec de origine. Papayannis era proprietarul unei curţi, undeva în mărginimea Piteştiului, unde erau apartamente de două cămăruţe, închiriate de coşari, geambaşi, lustragii.

Alături de prietenii lui, era fascinat de circul care venea în cartier şi de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne şi Johnny Weissmuller erau preferaţi.

La 17 ani, se angajează contabil la un oficiu farmaceutic şi joacă teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care îl determină să treacă peste multe obstacole şi să devină actor.

În 1963, a debutat în comedia regizorului Geo Saizescu "Un surâs în plină vară", unde alături de tânăra actriţă Florina Luican se face remarcat atât de critici, cât şi de public. "Am ajuns actor din întâmplare", declara el.

A devenit celebru pentru cinefili cu rolurile plutonier Căpşună din "B.D", Alecu din "Asta seară dansăm în familie", Păcală, Pompei din "Toamna bobocilor" şi mai ales Ieremia din "Toate pânzele sus".

În teatru, Sebastian Papaiani a jucat pe scena de la Odeon. Aici a fost Firs în "Livada de vişini" de A.P. Cehov, Regele Salemului în "Alchimistul" după Paulo Coelho, Ion Sorcova în "Domnişoara Nastasia" de G.M. Zamfirescu, Bătrânul actor comic în "Astă seară se joacă fără piesă" de Luigi Pirandello, Marcel în "Aşteptam pe altcineva" de Paul Ioachim, Figaro în "Bărbierul din Sevilla" de Beaumarchais, Surdu în "Milionarul sărac" de Tudor Popescu, Boult în "Pericle" de W. Shakespeare, Prezentatorul Chitlaru în "Opinia publică" de Aurel Baranga, Belu în "Comedie fără titlu" de Ion Băieşu, Miron în "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian, Nica în "Liola" de Carlo Goldoni, Ionică Para în "Să nu-ţi faci prăvălie cu scară" de Eugen Barbu.

Spunea, într-un interviu, că şi-ar fi dorit să-l joace pe Cyrano de Bergerac şi Don Quijote.

"În teatru sau în film, eu întotdeauna am plecat la drum cu un alt personaj pe care ­l-am dus în spate. Nu m-am jucat niciodată pe mine sau nu am jucat ce aş fi dorit eu. De exemplu, mi-aş fi dorit ­să-l joc pe Cyrano de Bergerac, pentru că aveam nasul mare. Visam treaba asta. A trecut vremea, n-am mai avut timp. Am mai vrut să joc rolul lui Don Quijote. Şă ştiţi că întotdeauna actorii vor muri spunând că mai voiau să joace cutare sau cutare rol. Rolurile pe care le-am jucat nu m-au frământat niciodată. Nu mă consumă. Dar asta nu înseamnă că nu mă gândesc mult la ele", spunea actorul în iulie 2011.

Ştefan Bănică şi Ştefan Iordache i-au fost cei mai buni prieteni. La fel şi Draga Olteanu Matei şi Stela Popescu. I-a iubit pe George Constantin, pe Ştefan Mihăilescu Brăila şi pe Puiu Călinescu, pentru ceea ce au fost ei, pentru uşurinţa cu care jucau.

Cu comuniştii nu a avut probleme şi povestea, într-un interviu, cum au vrut să-l tundă, dar au renunţat după ce au aflat cine este: "Au venit după mine şi m-au luat la post să mă tundă. Eram în Sighişoara. Am şi stat la beci câteva ore pentru că nu voiam să mă tund. La cinematograf rula un film cu mine şi, totodată, filmam pentru o altă peliculă în acea zonă. Au venit nişte aviatori după mine, la miliţie, şi au vorbit cu maiorul, ­i-au explicat cine sunt. El, ditamai maiorul, habar nu avea! Şi-a cerut scuze ulterior".

Potrivit news.ro, actorul spunea că nu a avut niciun regret şi că nu îşi reproşează nimic din ceea ce a făcut. Dacă ar fi luat-o de la capăt, ar fi fost în altă ţară. "50 de ani de carieră au trecut fără să regret vreodată că mi-am ales drumul ăsta", declara Sebastian Papaiani.

Sebastian Papaiani are doi urmaşi, băieţi, din căsătorii diferite. Din prima căsătorie îl are pe Sebastian (Basti) şi din a doua, cu Marcela, pe Alkys.

S-a căsătorit la 25 de ani cu actriţa Eugenia Giurgiu, de care s-a despărţit la scurt timp, plecând la Sibiu, unde a jucat la Teatrul "Radu Stanca", alături de mari actori ai teatrelor bucureştene. Când fiul său a împlinit 10 ani, a câştigat custodia, însă nu a avut o relaţie bună, cu el, astfel că Basti a fugit la mama lui, în 1973/ 1974, la Oradea. Cei doi, tată şi fiu, s-au revăzut în 1987, când Basti era în armată şi apoi în 2000, când Basti i-a comunicat tatălui că mama sa a murit. Relaţiile vor rămâne în continuare reci.

Cu cea de-a doua soţie, Marcela, îl va avea pe Alkys. Împreună au locuit la Gruiu, într-o casă cu grădină, plină de pomi, flori şi animale domestice, cumpărată în 2006, după ce fusese încântat de proprietatea prietenului său de pe o stradă vecină, actorul Ştefan Iordache.

Spunea că şi-ar fi dorit o vilă pe Coasta de Azur, dar a iubit casa de la ţară. "Eu n-o să prind asemenea vremuri, n-o spun cu regret, dar mi-aş dori ca cei care vor veni după mine să aibă aşa ceva", spunea actorul.

Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, "pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc", cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti.

Pe 23 mai, Sebastian Papaiani a fost găsit căzut de soţie, inconştient, în baie. În cădere, el s-a lovit la cap. Actorul suferise un atac vascular cerebral. Acum, marele actor se lupta pentru a reveni la o viaţă normală.

La indicaţiile medicilor, familia actorului a decis să îl ducă la o clinică din Baloteşti, unde era ajutat să se recupereze după accidentul vascular cerebral suferit în urmă cu o lună şi jumătate.

“Am avut un atac vascular, din fericire minor, iar în câteva zile sper să mă recuperez şi să părăsesc spitalul. Vă doresc sănătate şi să vă înveselesc puţin, vă spun că buletinul meu de identitate expiră abia în 2041!”, a fost mesajul oprimist pe care Sebastian Papaiani l-a transmis fanilor la doar câteva zile după ce a fost internat.

Citeşte şi: Sebastian Papaiani, TRAGEDIA URIAŞĂ care l-a marcat pe viaţă. Fraţii lui AU MURIT au murit la CUTREMUR

Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București".

Sebastian Papaiani, 80 de ani, și-a petrecut ziua de naştere, 25 august, în spital, dar foarte mulți oameni i-au transmis mesaje de felicitare.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, promotia 1960 si in 1963 debuteaza in filmul / comedia regizorului Geo Zaizescu , " Un suras in plina vara ", unde alaturi de tanara si frumoasa actrita Florina Luican, se face remarcat atat de critici cat si de public. Filmeaza an de an, atat in drame cat si in comedii si ramane pentru totdeauna de neegalat in memoria cinefililor in rolurile :Plutonier Capsuna / " B.D....", Alecu / " Asta seara dansam in familie ", Pacala, Pompei / " Toamna bobocilor " si mai ales Ieremia / " Toate panzele sus ".

  • Filmografie

Un surâs în plină vară (1963) - Fanitza
Partea ta de vină (1963)
Dragoste la zero grade (1964)
Gaudeamus igitur (1965)
Balul de sâmbătă seara (1967) - Papă
Diminețile unui băiat cuminte (1967) - Fane
Brigada Diverse intră în acțiune (1970) - plutonierul Căpșună
Brigada Diverse în alertă! (1971) - plutonierul Căpșună
B.D. la munte și la mare (1971) - plutonierul Căpșună
Astă seară dansăm în familie (1972) - Alecu
Cu mîinile curate (1972) - Fane Oarcă
Ciprian Porumbescu (1973) - Voronca
Ultimul cartuș (1973) - Ilie Oarcă
Păcală (1974) - Păcală
Frații Jderi (1974) - comisul Ionuț Jder
Ștefan cel Mare - Vaslui 1475 (1975) - comisul Ionuț Jder
Toamna bobocilor (1975) - Pompei
Zile fierbinți (1975) - macaragiul Guriță
Roșcovanul (1976) - Lampă
Accident (1977) - reporter
Toate pînzele sus (serial TV, 1977) - Ieremia (ep. 1-12)
Iarna bobocilor (1977) - Pompei
Eu, tu, și... Ovidiu (1978)
Melodii, melodii (1978)
Totul pentru fotbal (1978)-" jucatorul Tipalnea Mihai"
Clipa (1979)
Nea Mărin miliardar (1979) - Gogu a lu' Pupăză
Expresul de Buftea (1979)
Am fost șaisprezece (1980) - Caporalul Vasile Dobriță
Ultima noapte de dragoste (1980) - lt. Petre Orghidan
Șantaj (1981)
Alo, aterizează străbunica!... (1981)
Calculatorul mărturisește (1982)
Rămân cu tine (1982) - Manole
Fram (1983) (Serial TV)
Ringul (1984)
Secretul lui Bachus (1984) - Grig Ștevie
Zbor periculos (1984)
Liceenii (1986) - domnul Marinescu, tatăl lui Mihai
Secretul lui Nemesis (1987)
Neînvinsă-i dragostea (1993) - Căpitan Ștefan Topârceanu
Numai iubirea (Serial TV) (2004) - Manole Tudose
Lacrimi de iubire (Serial TV) (2005) - Nea Tache
Bani de dus, bani de-ntors (2005)
Păcală se întoarce (2006) - Păcală (tatăl)
Daria, iubirea mea! [Serial Tv] (2006-2007)
Nimeni nu-i perfect [Serial Tv] (2008) - Domnul Predescu

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8418
RON
12 Jul
noapte 18 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H