Secetă în România. Premierul Ciucă îi linişteşte pe români: „Avem suficient grâu pentru consum propriu şi pentru a exporta”

Deşi fermierii se plâng că seceta le-a afectat culturile, Nicolae Ciucă spune că România are suficient grâu pentru consum propriu şi pentru a exporta. Premierul a mai declarat că nu sunt îngrijorări nici în ceea ce priveşte culturile de porumb şi floarea soarelui.

21 iul. 2022, 14:47
Secetă în România. Premierul Ciucă îi linişteşte pe români: „Avem suficient grâu pentru consum propriu şi pentru a exporta”

Secetă în România. Premierul Nicolae Ciucă a făcut noi precizări privind efectele secetei asupra culturilor de grâu, porumb şi floarea soarelui.

Secetă în România. Anunţul de ultimă oră al premierului

Citeşte şi Președintele Societăţii Meteorologice Române anunţă vremuri grele: „Seceta de acum este de abia începutul”

Potrivit premierului, datele pe care le are Guvernul arată că România are suficient grâu pentru consum propriu şi pentru a exporta.

”Analiza pe care o avem, din cifrele pe care le-am primit, rezultă foarte clar că avem suficient grâu pentru consum propriu, avem suficient grâu pentru însămânţat şi pentru alte nevoi şi activităţi unde se foloseşte şi avem grâu şi pentru a exporta”, a declarat Nicolae Ciucă.

În ceea ce priveşte culturile de porumb şi floarea soarelui, premierul spune că nu există motive de îngrijorare, pentru că există cantităţi suficiente astfel încât să putem avea asigurată hrana.

„Nu există motive de îngrijorare, pentru că există în baza datelor statistice cantităţi suficiente astfel încât să putem avea asigurată hrana.

Este în sarcina oricărui Guvern să se preocupe de asigurarea hranei, căldurii şi energiei, pe timp de iarnă, pentru cetăţenii României şi asta facem în momentul de faţă”, a mai precizat premierul, potrivit News.ro. 

Premierul Nicolae Ciucă a convocat, marţi la Palatul Victoria, prima şedinţă a Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură. Comitetul, constituit din reprezentanţi ai mai multor ministere, a analizat efectele produse de schimbările climatice în agricultură, inclusiv a celor produse de seceta pedologică.

„Este necesar să intervenim rapid, cu toate resursele pe care le avem, naţionale şi europene, pentru a proteja agricultura noastră şi fermierii români. Vom continua să investim şi să modernizăm agricultura, pentru a micşora dependenţa de situaţia meteorologică.

Punerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii este principala noastră prioritate. Toată reţeaua de canale magistrale ale statului trebuie revitalizată şi extinsă, pentru a putea aduce apa şi în sectoarele secundare ale fermierilor. Măsurile pe care le vom implementa pe ariile afectate de secetă se vor baza pe propunerile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar toate ministerele de linie şi autorităţile responsabile vor contribui la combaterea efectelor generate de această secetă care afectează deja o mare parte din Europa”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Citeşte şi Petre Daea avertizează: „Până acum, niciodată nu ne-am confruntat cu o secetă pedologică pe toată suprafața țării” / Ce soluții propune ministrul Agriculturii | EXCLUSIV