Petre Daea avertizează: „Până acum, niciodată nu ne-am confruntat cu o secetă pedologică pe toată suprafața țării” / Ce soluții propune ministrul Agriculturii | EXCLUSIV

Într-un interviu pentru RomâniaTV.net, Petre Daea a vorbit despre provocările Ministerului Agriculturii, în noul context socio-economic și perspectivele populației din punct de vedere alimentar.

20 iul. 2022, 16:42
Petre Daea avertizează: „Până acum, niciodată nu ne-am confruntat cu o secetă pedologică pe toată suprafața țării” / Ce soluții propune ministrul Agriculturii | EXCLUSIV

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, avertizează că provocările pentru fermierii români sunt mai mari în 2022. Totul, în contextul arșiței, al ploilor foarte rare și al lipsei irigațiilor.

„Este o situație mai specială (n.r. – în acest an), pentru că niciodată nu ne-am cofruntat cu o secetă pedologică pe toată suprafața țării.

Temperaturile ridicate, în anumite zone de vegetație au creat un disconfort hidric pentru speciile aflate în cultură, care au generat pierderi în diferite zone ale țării. Sunt într-adevăr, efecte în contextul încălzirii globale”, a declarant Petre Daea, pentru RomâniaTV.net.

 

 

Compromiterea culturilor putea fi evitată, dacă existau irigații, susține ministrul Petre Daea

L-am întrebat pe Petre Daea și dacă există soluții pentru a include irigațiile în PNRR, neglijate de Guvernul Florin Cîțu (PNL + USR + UDMR). Oficialul de la MADR preferă să nu intre în polemici cu alți politicieni. Astfel, ministrul are în plan dezvoltarea unor proiecte care ar urma să fie finanțate prin bugetul național – dacă vor beneficia de susținerea coaliției PSD + PNL + UDMR.

„Eu la ora actuală îmi concentrez eforturile pentru a valorifica instrumentele juridice și să le operaționalizez pentru a nu pierde timpul. Un obiectiv de investiții, de la data la care-l pui în mișcare, durează luni de zile.

Nu vreau să pierd niciun minut, nicio zi. Vreau ca prin diversele instrumente pe care le am la dispoziție – acte normative – HG-uri, OUG-uri, ordine de ministru, să valorificăm la maximum timpul pe care-l avem la dispoziție”, a transmis Petre Daea.

„Îmi pare rău ca s-au întrerupt (n.r. – proiectele cu privire la instalațiile de irigare), pentru că aceste evenimente (n.r. – arșița) puteau fi evitate”, a mai completat oficialul guvernului, pentru RomâniaTV.net.

 

 

Aurelian Penescu, inginer agronom și profesor universitar: „Nea Petrică e un ministru care-și face treaba, dar agricultura nu are susținere politică”

 

Aurelian Penescu, profesor la Universitatea Agronomică din București, inginer agronom, susține că investițiile în instalațiile de irigare sunt cruciale pentru România.

„Acum, în România nu se pot iriga mai mult de 150.000 de hectare (…)

Cine a prezentat programul de irigații, în valoare de 4,5,6 miliarde de euro (n.r. – pentru 2,6 milioane de hectare), nu e mare brânză… Sistemul de irigații pe care l-am avut înainte de 1989 nu mai e de actualitate. Acum e prin conducte, picaturi… Investiții de 4-6 miliarde de euro e nimic. E nevoie de zeci de miliarde de euro”, a declarat inginerul agronom, pentru RomâniaTV.net.

Profesorul universitar are mare încredere în Petre Daea. În opinia inginerului agronom, ministrul de la Agricultură beneficiază de încrederea multor fermieri, dar proiectele sale nu vor fi încurajate de politicienii cu funcții-cheie în stat.

„Nea Petrică e un ministru care-și face treaba, dar ca să-și facă treaba, trebuie să ai forță mare în partid și partidul să te susțină. La ora actuală, agricultura nu are susținere. Premierul, președintele, habar n-au cât de mare e seceta în România.

Săracul Daea prezintă problemele, intră în lanuri arse. Habar n-au politicienii ce se va întâmpla într-un viitor foarte îndepărtat. În 10-15 zile trebuie să înceapă campania de toamnă. Pământul este scrum, e o situație fără precedent din punct de vedere economic și politic. Decidenții trebuie să fie la unison, acum”, a mai transmis Aurelian Penescu.

 

Proiect major anunțat de către Petre Daea, Ministerul Agriculturii. Guvernul promite în sfârșit, să investească în irigații

 

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică proiectul privind modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România şi a infrastructurii de desecare şi drenaj. Valoarea totală a programului este de 1,5 miliarde euro. Fondurile provin de la bugetul naţional și vor fi alocate până în anul 2027.

Prin proiectul de act normativ este vizată sporirea numărului de amenajări de irigaţii noi, de la 89 la 150. De asemenea, va creşte suprafaţa pentru care se vor asigura irigaţii de la 1.800.679 ha la 2.600.439 ha, contribuind astfel la viabilitatea economică a sistemelor de irigaţii.

Totodată, se vor majora de la 531 la 666 numărul de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, precum şi suprafaţa deservită de infrastructura de irigaţii, de la 1.212.917,8 ha la 1.464.349,70 ha.

„Prin acest program, MADR îşi propune ca sistemul de irigaţii din România să poată beneficia de mai mult sprijin financiar, fiind astfel îmbunătăţite condiţiile de dezvoltare şi creştere, precum şi obţinerea de cantităţi mărite de producţie la hectar”, a transmis ministerul de resort.