Seceta scumpeşte grâul şi scade producţia cu 30 % faţă de anul trecut. Lanuri, năpădite de buruieni

Vom avea grâu mai scump şi mai puţin anul acesta. Seceta din toamnă, ploile abundente dar şi temperaturile ridicate din ultimul timp au afectat serios culturile de păioase. Producţia de grâu din acest an este cu peste 30% mai mică faţă de anul trecut.

RomaniaTV.net
08 iul. 2012, 05:38
Seceta scumpeşte grâul şi scade producţia cu 30 % faţă de anul trecut. Lanuri, năpădite de buruieni

Producţiile record de anul trecut de peste 5 tone la hectar sunt acum pentru agricultorii din Ialomiţa doar amintiri frumoase. Nicolae Sitaru a cultivat anul acesta grâu pe 770 de hectare de pe care a oţinut o producţie medie de 3 tone şi jumătate pe hectar, cu 2 tone mai puţin faţă de anul trecut.

„Recolta de grâu din 2012 este cu mult sub cea de anul trecut. Cam peste tot producţia este mai mică”, a declarat Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa.

Din cauza ploilor şi a temperaturilor mari lanurile de grâu au fost napădite de buruieni. Asta va determina o producie mult mai mică faţă de cea a anului trecut.

Producţia mai mică de grâu a făcut ca preţul acestuia să crească.

„De la o zi la alta, de la ora la alta preţul este foarte schimbător. La începutul campaniei plecase de la 7.200 -7.300 ajungând în acest moment să nu găseşti grâu cu 8.500 de lei pe kg la hectar”, a spus Ion Ionita, director firma achiziţie grâu.

În judeţul Ialomiţa s-au cultivat anul acesta în jur de 100.000 de hectare de grâu de pe care s-a obţinut o producţie medie de 3.000 kg la hectar, cu 30% mai puţin faţă de 2011.