Secretar de stat în Ministerul Energiei: Preţul energiei a crescut odată cu cererea, fără manipularea pieţei

Preţul energiei a crescut în această perioadă deoarece “asta a fost cererea şi oferta”, iar preţurile s-au majorat în toată Europa, a declarat luni, Corina Popescu, secretar de stat, Ministerul Energiei, la conferinţa "ZF Power Summit `17 – Fuel of the Future".

20 feb. 2017, 09:06
Secretar de stat în Ministerul Energiei: Preţul energiei a crescut odată cu cererea, fără manipularea pieţei

Asta a fost cererea şi oferta. A fost o conjunctură, dar nu numai în România. În toată Europa au fost preţurile mari. Ministerul Energiei nu are date privind preţurile la energie, acestea aflându-se la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei„, a spus Corina Popescu. Acesta a afirmat că nu a existat o manipulare a preţurilor pe piaţă, dar „dacă apar manipulări ale preţurilor, aici intervine Concurenţa„.

Referitor la producţia de energie pe bază de cărbune, aceasta susţine că România are o situaţie mai aparte. „Nu cred că sistemul energetic românesc poate face faţă fără cărbune. Sunt reglementări europene care vor să scoată cărbunele în afara jocului. În sectorul regenerabilelor se vor stabiliza lucrurile. La nivelul Comisiei Europene sunt anumite reglementări în acest sens„.

Iar despre înfiinţarea Fondului Suveran pentru Investiţii şi Dezvoltare, secretarul de stat a spus că există un grup de lucru, în cadrul căreia se analizează fiecare companie la care statul este acţionar. Corina Popescu a afirmat că procesul de listare a Hidroelectrica nu a fost stopat, doar amânat şi că, în prima jumătate a acestui an se vor lua nişte decizii, care probabil sunt legate de înfiinţarea Fondului Suveran.

Citeşte şi ANRE: Preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, iar cel al gazului cu 10% de la 1 aprilie

România are nevoie de grupuri noi, iar grupurile trei şi patru de la Cernavodă sunt o opţiune pentru România. Sunt anumite grupuri care vor ieşi din sistem pentru că sunt la nivelul tehnologiei din anii 60-65. Gândiţi-vă că, în perioada grea din această iarnă, când toată Europa era blocată, 12% din energia produsă în România s-a dus afară. De aceea, cred că este nevoie să se construiască grupuri noi„, a mai spus aceasta.

Legat de intrarea în insolvenţă a mai multor furnizori de energie, Corina Popescu este de părere că: „Este bine că se curăţă piaţa. Cred că ce s-a întâmplat în ultimele două luni ar trebui să fie un avertisment pentru furnizorii din România, care au avut o strategie de dezvoltare riscantă, care s-a bazat pe o prognoză a preţului pe piaţă pentru ziua următoare din ultimii patru-cinci ani, care a fost foarte mic„.

Iar, piaţa gazelor trebuie să prindă din urmă piaţa de energie electrică. „Uitându-ne în jurul nostru la cât de repede şi-au înfiinţat ţările din vecinătate platforme de tranzacţionare, cred că putem să o facem. Totul este să ne dorim„, a adăugat secretarul de stat.