Secretarul american al Apărării, criticat pentru că nu l-a acuzat pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite de uciderea lui Khashoggi

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, criticat de un influent senator pentru că s-a abţinut să-l acuze pe prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, că a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, a afirmat miercuri că mai caută dovezi înainte de a desemna responsabilul pentru această crimă.

RomaniaTV.net
05 dec. 2018, 20:27
Secretarul american al Apărării, criticat pentru că nu l-a acuzat pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite de uciderea lui Khashoggi

„Dacă spun ceva, am nevoie de dovezi”, a declarat el la bordul avionului cu care s-a deplasat la Ottawa unde urmează să participe joi la o reuniune a coaliţiei antijihadiste din Siria şi Irak. „Sunt convins de faptul că vom găsi alte dovezi despre ce s-a întâmplat. Numai că nu ştiu ce va fi, nici cine va fi implicat”, a adăugat Jim Mattis.

„Când vom vorbi, va fi cu autoritatea” pe care o vor conferi faptele, a continuat şeful Pentagonului. „Nu vreau să fac speculaţii, să trag concluzii grabnice, dar nu vom neglija niciun detaliu”, a subliniat el.

„Credem că oricine a fost direct implicat în uciderea lui Khashoggi, a ordonat asasinarea lui, va trebui tras la răspundere”, a insistat secretarul Apărării.

Cu o zi înainte, Jim Mattis a fost aspru criticat de senatorul republican Lindsey Graham pentru că a afirmat că nu dispune de niciun „pistol încă fierbinte” pentru a-l acuza pe Mohammed bin Salman de faptul că a ordonat asasinarea lui Jamal Khashoggi.

Citeşte şi Procurorul Istanbulului cere arestarea unor oficialităţi importante apropiate prinţului saudit Salman în „cazul Khashoggi”

„Nu este un pistol încă fierbinte, este un fierăstrău încă fierbinte”, a afirmat cu ironie Lindsey Graham, la finalul unei şedinţe în Senat în cadrul căreia directoarea CIA, Gina Haspel, a informat despre concluziile agenţiei în acest dosar.

Lindsey Graham „este senator şi are dreptul la opiniile sale”, s-a mulţumit să comenteze Jim Mattis.

Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit critic al puterii de la Riad care era colaborator al cotidianului Washington Post, a fost ucis la 2 octombrie în consulatul saudit din Istanbul.