Secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, a fost bătut în incinta Facultăţii de Drept din Bucureşti

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a fost bătut de un cetăţean german de origine română chiar în incinta Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, unde predă demnitarul. Incidentul a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie. Agresorul Adrian Vlad a devenit celebru după ce, de-a lungul anilor, a atacat sau a încercat să atace trei foşti preşedinţi ai Germaniei, transmite gandul.info.

13 dec. 2012, 08:21
Secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, a fost bătut în incinta Facultăţii de Drept din Bucureşti

Secretarul de stat din cadrul Ministerului de Externe a explicat pentru gandul.info că motivul pentru care Adrian Vlad l-a atacat este faptul că acesta se află într-un litigiu cu statul german şi speră să obţină asistenţă sau măcar consiliere din partea statului român. Agresorul ar crede că Aurescu îl poate ajuta să câştige procesul său cu Germania, diplomatul fiind cunoscut pentru că a fost liderul echipei care a câştigat procesul cu Ucraina privind platoul maritim continental.

Acest lucru nu este însă posibil, pentru că Vlad nu are cetăţenie română, iar cauza sa este una privată, fără legătură cu statul român. Vlad se judecă la CEDO cu Germania, din cauza unui imobil. Românul locuia, în 2011, în oraşul german Offenbach.

„Când am dat să intru în amfiteatrul unde predau cursul, m-a abordat. M-a întrebat dacă eu sunt Bogdan Aurescu, apoi a început să mă lovească în toată regula, cu pumnii. El încearcă foarte agresiv să obţină sprijinul instituţiilor din România. Sună frecvent la MAE şi a devenit foarte agresiv şi cu unii dintre colegii mei, le trimite ameninţări cu moartea sau injurii prin email”, a povestit Bogdan Aurescu.

Diplomatul consideră că agresorului i-a fost uşor să afle unde poate fi găsit, pentru că programul său de la facultate este public, pe site-ul universităţii. Aurescu nu beneficiază de protecţia SPP, circulă cel mai des cu metroul sau cu mijloacele de transport în comun şi spune că nici nu are de gând să îşi ia măsuri suplimentare de securitate în urma acestui incident.

„Nu m-am simţit niciodată în pericol fizic, deşi am fost implicat în dosare cu implicaţii mult mai mari. Nu mă tem şi de aceea nici nu am vrut să fac public cazul”, mai spune Bogdan Aurescu.

Judecătorii l-au lăsat în libertate, cu unele interdicţii.

Bogdan Aurescu a chemat imediat Poliţia, după ce a fost atacat. Procurorii au preluat cazul şi au propus arestarea preventivă a lui Adrian Vlad, însă magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 au respins cererea.

În schimb, Vlad are interdicţia de a părăsi România timp de 30 de zile (până pe 27 decembrie), este obligat să se prezinte la procurori ori de câte ori este chemat şi să se prezinte regulat la Poliţia din Craiova (unde domiciliază acum). De asemenea, Adrian Vlad are interdicţie să se apropie de Bogdan Aurescu şi de cei trei martori implicaţi în proces.