Secretarul de stat în MAI, Constantin Chiper, audiat ca martor în cazul privind referendumul

Secretarul de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului, Constantin Chiper, din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), a fost audiat marţi în dosarul privind referendumul, în care sunt cercetaţi fostul ministru Victor Paul Dobre, secretarul de stat Ioan Căbulea şi Constantin Manoloiu

RomaniaTV.net
04 sept. 2012, 08:58
Secretarul de stat în MAI, Constantin Chiper, audiat ca martor în cazul privind referendumul

Constantin Cătălin Chiper a declarat, la ieşirea din sediul Parchetului instanţei supreme, că nu a avut atribuţii în ce priveşte emiterea adresei către Curtea Constituţională referitoare la numărul alegătorilor, el având în atribuţii prefecturile, pomperii.

El a precizat că declaraţia dată anchetatorilor a fost scurtă, însă „a mai stat de vorbă”. Oficialul a spus că a explicat procurorilor ce face el zilnic la MAI.

Totodată, el a precizat că în perioada anterioară şi după referendumul a participat la foarte multe întâlniri la MAI, însă a subliniat că activitatea sa nu are legătură cu Evidenţa Populaţiei.

De asemenea, adjunctul Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei, Florin Baba, şi jurista direcţiei, Laura Cusa, au fost convocaţi pentru audieri de către procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul privind referendumul, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

În acest dosar, în 13 august, fostul ministru de Interne Ioan Rus (care a demisionat din funcţie în 6 august) a fost audiat ca martor.

Tot în acest caz, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, a înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care preciza că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.

Potrivit procurorilor, Victor Paul Dobre, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, a semnat o adresă prin care preciza că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători, document înaintat Curţii Constituţionale de şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, Constantin Manoloiu.

Procurorii îi cercetează pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe chestorul de poliţie Constantin Manoloiu şi pe secretarul de stat Nicolae Căbulea, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI.

Fostul ministru de Interne Ioan Rus îi spunea lui Victor Paul Dobre, într-o discuţie despre listele electorale, în 4 august, că el le-a spus că nu semnează „niciun singur om în plus sau în minus”, pentru că „eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!.

Ioan Rus îi spunea lui Victor Paul Dobre că li se cere să se demonstreze faptul că referendumul este valid şi că ei trebuie să facă „cvorumul ăla”.

„Păi, de unde…să-l facem?”, îi spunea Rus lui Dobre într-o discuţie telefonică din seara zilei de 4 august, potrivit referatului prin care procurorii cer avizul de urmărire penală pentru fostul ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre.

Fostul ministru al Internelor mai spunea că a vorbit cu premierul şi că a transmis că vine în 6 august în Capitală. În cazul cvorumului, Rus spunea că le-a transmis că „dacă există această posibilitate”, el nu are nicio problemă, dar „noi zicem, în tâmpenia noastră că nu se poate, deci, tâmpenia noastră nu are cu ce să vă încurce!”.

Rus mai spunea că sunt unt unii care susţin că ei se opun, că el este omul preşedintelui şi Dobre s-a „convertit”.

Fostul ministru de Interne îi mai spunea lui Dobre că el nu semnează „niciun singur om în plus sau în minus! Şi cu asta basta! (…) Că nu înţeleg, că ăsta e un gest politic important care…Bun, e important, dar eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!”.

În 21 august, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, dar că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil, astfel că preşedintele Traian Băsescu, suspendat din funcţie, şi-a reluat atribuţiile. Pe perioada suspendării, preşedinte interimar a fost liderul PNL, Crin Antonescu, preşedintele Senatului.