Secretarul general al Guvernului, audiat la DNA în dosarul OUG 13

Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, s-a prezentat joi la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat de procurori în dosarul privind OUG 13,  transmite România TV.

16 feb. 2017, 13:11
Secretarul general al Guvernului, audiat la DNA în dosarul OUG 13

Potrivit surselor citate, Busuioc urmează să fie audiat în calitate de martor.

„În acest dosar ancheta este stabilită de procurorul de caz. Eu nu pot să vă spun pe cineva va audia sau nu, procurorul este independent. În funcție de actele sau măsurile pe care le consideră necesare, va decide cine trebuie audiat și cine nu trebuie audiat.

Noi am primit o plângere, care îndeplinea condiţiile prevăzute de lege. Ea a fost înregistrată, facem cercetări aşa cum se fac în dosarele penale cu care suntem învestiţi. Există precedente judiciare. Ce pot să spun cu certitudine: noi nu verificăm oportunitatea adoptării unui act normativ. Noi verificăm doar aspecte de legalitate şi aspecte care ţin de încălcarea legislaţiei penale, în special de încălcarea legislaţiei care ne este dată nouă în competenţă. Investigăm doar infracţiuni date în competenţa DNA. Nu are nicio legătură acest dosar cu oportunitatea adoptării actelor legislative”, a spus Kovesi. 

Miercuri, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu, a fost audiată la DNA, în calitate de martor, în legătură cu dosarul privind Ordonanţa 13 referitoare la modificarea Codurilor penale.

Florin Iordache nu a primit citaţie

Întrebat dacă a primit citație până acum pentru a se prezenta la DNA în acest caz, Iordache a spus că nu, subliniind că nu știe ce anchetează DNA în legătură cu ordonanța menționată.

„Ce să vă spun? E o anchetă în derulare, am înțeles că cineva a făcut o sesizare la DNA, anchetează. Să ancheteze!”, a adăugat Florin Iordache.

El a mai afirmat că decizia de a demisiona a fost una personală, reprezentând „un pas în spate” în contextul presiunii publice, pentru a nu determina căderea guvernului.

„Eu am avut susținere totală din partea guvernului, cât și din partea colegilor mei, în Parlament — a fost și acea moțiune (…) care a fost respinsă. Dar datorită faptului că s-a inoculat ideea că de fapt Ordonanța 13 poate duce la căderea guvernului, eu personal mi-am asumat, pentru că cele două proiecte și cele două idei au fost ale mele. Mi-am asumat, am făcut un pas în spate”.

Întrebat dacă a discutat despre conținutul OUG 13 cu președintele PSD, Liviu Dragnea, și cu premierul Sorin Grindeanu, Iordache a afirmat că nu a discutat cu Liviu Dragnea pe această temă, însă premierul „a cunoscut cuprinsul ordonanței”.

„Cu domnul Dragnea, vizavi de ordonanță, n-am discutat. (…) Singurele discuții le-am avut cu domnul Grindeanu pentru că, până la urmă, erau discuții colegiale și dumnealui a știut sau a cunoscut cuprinsul ordonanței, fără îndoială. Tot guvernul a fost de acord cu cuprinsul ordonanței, nu asta era problema. Problemele au apărut din cauza presiunii publice, că a existat acea tensiune în piață că vezi doamne, nu știu ce rezolvă această ordonanță și cui îi e adresată”, a mai declarat Iordache.