„Secrete de stat”: Mafia imobiliară din Sectorul 4 al Capitalei lasă oamenii pe străzi VIDEO

Un fost director de ICRAL a pus mâna pe o instituţie a statului şi apoi pe zeci de locuinţe prin abuz, intimidare şi şantaj. Păgubiţii, oameni care au ajuns pe drumuri, spun că totul se face concentrat, cu ajutorul unor poliţişti, notari, judecători, lucrători de la electricitate sau gaze, care pun presiune pe victime. Urmăriţi ancheta exclusivă realizată de jurnaliştii România TV şi prezentată în emisiunea "Secrete de stat".

RomaniaTV.net
30 mart. 2012, 20:13
„Secrete de stat”: Mafia imobiliară din Sectorul 4 al Capitalei lasă oamenii pe străzi VIDEO

Retrocedări dubioase, acte false, decizii ciudate ale instanţelor de judecată şi mulţi oameni rămaşi pe drumuri. Nenorocirile se petrec de ani buni în sectorul 4 al Capitalei iar beneficiarul este întotdeauna acelaşi: fostul director al ICRAL Berceni şi familia sa. Urmăriţi un prim episod dintr-o anchetă exclusivă România TV, filmată cu camera ascunsă.

Tom Baran l-a cunoscut pe fostul director ICRAL când şi-a scos la vânzare imobilul din strada Lămâiţei.

„Am fost sunat de acest domn, Măi-Antal Ion. «Domnule, sunt vecinul». S-au purtat o serie întreagă de discuţii, îl dădeam afară pe poartă, iar intra, venea cu o propunere. «Facem o afacere: luăm fonduri europene şi facem un azil de bătrâni. Noi îţi dăm 550.000 din fondurile europene, dumneata ieşi din poză şi noi rămânem cu afacerea. Ginerele meu este diplomat şi cu fiica mea şi atunci trebuie să facem actele pe numele lor, că ei accesează fondurile europene». Am făcut trei acte de vânzare-cumpărare”, povesteşte Baran.

Baran spune că s-a înţeles cu fata directorului să aştepte banii europeni un an. În acte, însă, apartamentele figurau gata plătite.

„Notarul a făcut o greşeală. Spune aşa: «Noi, cumpărătorii, am dobândit acest apartament, l-am plătit şi l-am achitat integral». A rectificat contractul, a chemat familia Antal să se prezinte cu actul de vânzare-cumpăraÎncearcă în continuare să pună mâna pe casa mea şi a copiilor mei”, a precizat Baran.

Cu singurul exemplar nerectificat, fostul director ICRAL a obţinut în instanţă evacuarea lui Baran. Printre cei care au participat la evacuare a fost văzut sportivul Ion Oncescu, dar şi ginerele lui Măi-Antal, comisarul de poliţie Ovidiu Laurian Simina.

„Am ajuns victima acestei familii, Măi Antal, care se pare că face parte dintr-un clan. Omul face chestia asta de 20 de ani. Sunt sute de victime care zac în nişte garsoniere la ieşire din Bucureşti, alţii au ajuns boschetari, alţii zac în pământ în cimitir. Este mafie de sute de milioane”, spune păgubitul.

Nici directorul de la ICRAL, nici fiica acestuia nu au dorit să ofere un punct de vedere oficial. Dar au fost filmaţi cu camera ascunsă, timp în care l-au acuzat pe Baran că este „un psihopat”. Oricum, ei neagă toată afacerea şi susţin că actele sunt în regulă.

Fostul ICRAL a devenit AVL Berceni SA, dar administratorii sunt Ion Măi-Antal, soţia sa Veronica şi fiul lor, Carol Michael. Nu lipseşte din schemă nici fata cuplului Măi-Antal, de la fostul ICRAL al sectorului 4, Marie Jeanne. Ea şi-a făcut firmă de închiriere şi subînchiriere bunuri imobiliare, societate la care tot tatăl său este administrator. Datele de bilanţ arată că cel mai mare profit a fost făcut în 2008, când cu un singur angajat, societatea Marie Jeanne com 2000 SRL a avut un profit de aproape 400.000 de lei.

Păgubiţii spun că firma este cea care oferă sume modice falşilor revendicatori, care câştigă întotdeauna procesele, ajutaţi de sistemul de pile. Soţul asociatului unic al firmei este comisar de poliţie Ovidiu Laurian Simina, fost ataşat de interne în Japonia şi care are, acum o funcţie de execuţie în cadrul unei importante direcţii a Ministerului de Interne. Şi care face parte, coincidenţă sau nu, din consiliul de administraţie al Agenţiei de Cadastru.

Executările silite se fac în prezenţa poliţiştilor de la secţia 14, acolo unde Ion Măi-Antal are 25 de dosare penale, toate blocate. De altfel, secţia 14 este sub anchetă tocmai pentru poveşti similare.

Plângerile care au ajuns, totuşi, la Parchet, au fost toate instrumentate de fostul şef al parchetului sectorului 4, Mihai Betelie, acuzat de tranzacţii imobiliare ilegale şi trafic de influenţă prin intermediul firmelor sale.

Multe dintre imobilele din zonă sunt revendicate de o enigmatică doamnă Ionescu pe care n-a văzut-o nimeni niciodată, care ar locui în Germania şi e mereu reprezentată de Irina Bologa, funcţionar la Primăria Capitalei, serviciul Sistematizare.