Secretele americanilor: SUA nu au spus că soldaţii lor au fost RĂNIŢI cu ARME CHIMICE

Statele Unite au păstrat secret faptul că în timpul acţiunilor militare din Irak, între anii 2003 şi 2011, cel puţin şase soldaţi americani au fost răniţi de armele chimice abandonate sau ascunse de trupele fostului preşedinte irakian Saddam Hussein, se arată într-un reportaj de investigaţie publicat miercuri de cotidianul New York Times (NYT) şi preluat de agenţia EFE, citate de Agerpres.

15 oct. 2014, 13:51
Secretele americanilor: SUA nu au spus că soldaţii lor au fost RĂNIŢI cu ARME CHIMICE

SUA au păstrat secretă rănirea unor soldaţi americani de armele chimice găsite în Irak. Potrivit mărturiilor a 12 participanţi la operaţiuni şi a informaţiilor din documentele clasificate la care a avut acces NYT, soldaţii americani au descoperit pe teritoriul irakian circa 5.000 de încărcături chimice (focoase, proiectile şi bombe pentru aviaţie).

‘Statele Unite au început războiul declarând că trebuie distruse armele de distrugere în masă active. Dar acolo soldaţii americani au devenit victimele programelor abandonate cu mult timp în urmă şi care au fost realizate în strânsă colaborare cu Occidentul’, se menţionează în reportajul intitulat ‘Victimele secrete ale armelor chimice abandonate în Irak’.

Potrivit NYT, respectivele arme au fost fabricate înainte de anul 1991 în cadrul unui program lansat de Irak în anii ’80 în timpul războiului cu Iranul. Cotidianul american asigură că a descoperit 17 americani şi 6 poliţişti irakieni care au fost expuşi gazului muştar şi unor gaze paralizante după anul 2003, număr mai mare decât cel oficial, ce este în continuare secret de stat.

Pe de altă parte, adaugă NYT, secretomania administraţiei americane nu a permis soldaţilor afectaţi să beneficieze de îngrijiri medicale corespunzătoare şi nici să primească vreo recunoaştere oficială pentru suferinţa lor.

În plus, aceste dezvăluiri devin şi mai preocupante în condiţiile în care gruparea Statul Islamic controlează o bună parte din teritoriul unde au fost găsite respectivele arme, conchide cotidianul american.