Secretele Pământului: Peşteri descoperite în Patagonia ne dezvăluie cum s-au format continentele

Cercetătorii din Chile şi din Franţa au descoperit o reţea de peşteri subterane, pe o insulă izolată din Patagonia, care oferă indicii importante despre felul în care s-au format continentele.

08 mart. 2014, 20:48
Secretele Pământului: Peşteri descoperite în Patagonia ne dezvăluie cum s-au format continentele

Grupul a găsit reţeaua de circa 20 de peşteri din calcar săptămâna aceasta, în timpul unei călătorii de cercetare pe insula Diego de Almagro, aflată în sud-vestul Chile, potrivit Reuters.

Experţii au coborât în rapel şi au făcut scubadiving pentru a intra în peşteri, unele din ele fiind la circa 50 de metri adâncime. Ei au descoperit picturi ruptestre şi fragmente de oase, lăsate de indigenii Kawesqar, care ar putea ajuta la datarea peşterilor.

„Dacă ai putea face modele ale zonelor unde s-au rupt continentele, acesta ar putea fi unul dintre locuri”, a declarat speologul Natalia Morata.

Aceasta este cea mai recentă dintre expediţiile asociaţiei French Centre Terre, care a descoperit tipuri de roci în aceste peşteri care sunt asociate, în mod normal, zonele mai temperate. Acestea ar putea oferi indicii ale felului în care s-au despărţit continentele.

Experţii cred că continentele se mişcă o dată cu plăcile tectonice şi că harta Pământului arăta complet diferit în urmă cu milioane de ani.

Citeşte şi Cercetătorii au descoperit noi plăci tectonice, care ar putea rescrie istoria lumii